Korealainen työkulttuuri 101

|
Uutinen
Kuuntele

Ulkomaille töihin lähteminen on rohkea temppu. Vieraaseen kulttuuriin astuminen tuo monesti mukanaan odottamattomia muutoksia ja hämmentäviä tilanteita, joihin ei aina voi etukäteen varautua. Eteläkorealaisessa YP Robit Ltd:ssä työskentelevä Terhi Mäkinen kokosi seitsemän kohdan selviytymisoppaan korealaiseen työkulttuuriin.

1. Apua, en ymmärrä!

Lähde liikkeelle positiivisella ja avoimella asenteella. Erityisesti Soulin ulkopuolella on varsin vähän ulkomaalaisia työntekijöitä, joten englanninkielistä vertaistukea ei aina löydy helposti. Korealaiset ovat kuitenkin hyvin kiinnostuneita länsimaalaisista ja auttavat mielellään pulmatilanteissa, liittyivät ne sitten ruokakaupan löytämiseen, puhelinliittymän avaamiseen tai koreankielisen postin lukemiseen. 

2. Pomo vai kaveri?

Kohtele esimiestäsi ja kollegojasi kunnioituksella. Korealaisessa työyhteisössä on tarkka hierarkia, jota kaikki työntekijät kunnioittavat. Lisäksi konfutselainen kulttuuriperintö asettaa sääntönsä työpaikalla käyttäytymiseen. Esimiehiä sekä organisaatiossa ylempänä olevia puhutellaan sukunimellä tai kunnioittavalla nim-päätteellä. Yrityksen johtoa tai omaa esimiestä ei ole soveliasta kritisoida, eikä työtovereille anneta koskaan palautetta toisten läsnäollessa.

3. Unohda yksinäiset eväslaatikkolounaat

Osallistu työpaikan yhteisille lounaille ja illallisille. Yhteisöllisyys korostuu erityisesti ruokailun parissa. Korealaisten mielestä on noloa ja vaivaannuttavaa ruokailla yksin, joten ota vastaan tarjous lounasseurasta. Oleellinen osa työviikkoa on työpäivän jälkeen järjestettävä epävirallinen illallinen, hwesik [kuvassa alla]. Vaikka työpäivät venyisivät kellon ympäri, kannattaa hwesikiin ehdottomasti osallistua!

Hwesik-illallinen

4. Muista herkut!

Vie työpaikalle tuliaisia. Korealaiset jakavat mielellään pieniä lahjoja tai herkkuja työporukan kesken. Viemällä silloin tällöin esimerkiksi korillisen hedelmiä, paketin suklaata tai vaikkapa pieniä vitamiinijuomia osoitat olevasi työtoveri, joka ottaa muut huomioon. 

5. Jaksaa, jaksaa!

Vaikka työlainsäädännön mukaan viikkotuntimäärän ei tule ylittää 40 tuntia, on korealaisilla työpaikoilla kirjoittamaton sääntö siitä, että työpaikalta poistutaan vasta pomojen jälkeen. Tämä on tapa, josta korealaiset eivät poikkea missään tilanteessa; ei edes silloin, kun esimies istuu työpöytänsä ääressä iltayhteentoista asti.

6. Kyllä... vai ei?

Ole sitkeä ja selvitä asiat perinpohjaisesti. Korealainen kulttuuri pohjautuu konfutselaisuuteen, ja yksi tärkeimmistä periaatteista liittyy yhteisön keskinäiseen harmoniaan. Korealaiset pyrkivät säilyttämään kaikissa tilanteissa miellyttävän yhteisymmärryksen, minkä vuoksi kieltävän tai negatiivisen vastauksen antaminen saattaa olla heille vaikeaa. Pidä siis huoli, että keskustelun molemmat osapuolet ovat yhtä mieltä sovituista asioista ja tehtävien kulusta. 

7. Pilke silmäkulmassa

Korealaiset ovat hyvin herkkiä aistimaan muiden mielialoja ja tunnetiloja. Työpaikalla ei juuri koskaan näe kenenkään menettävän malttiaan tai näyttävän negatiivisia tunteita. Jos sinulle kuitenkin osuu huono päivä, yritä pitää tunteet kurissa. Sen sijaan leikkimielisyys ja hyväntahtoinen vitsailu toimii myös korealaisten keskuudessa; testaa vaikka Gangnam Stylellä!

Fakta: Terhi Mäkinen

  • 30 vuotta
  • Materiaalitekniikan diplomi-insinööri (TTY)
  • Asuu Etelä-Korean itärannikolla Gangneungin kaupungissa 
  • Nykyinen tehtävä: HR Assistant Manager, YP Robit Ltd, Donghae, Etelä-Korea

Fakta: YP Robit Ltd

YP Robit Ltd on suomalaisen Robit Rocktools Ltd:n eteläkorealainen tytäryhtiö. Robit Rocktools Ltd. valmistaa korkealaatuista porakalustoa kaivoksille, louhoksille sekä rakennustyömaille. Tärkeimmät tuotelinjat ovat porakruunut kallion louhintaan sekä putkitusterät maaporaukseen.

Yrityksen pääkonttori ja tehdas sijaitsevat Lempäälässä, jonka lisäksi tuotantoa on myös Etelä-Korean Donghaessa. Myyntikonttorit sijaitsevat Suomessa, Etelä-Koreassa, USA:ssa, Venäjällä, Kiinassa sekä Etelä-Afrikassa. Yrityksellä on työntekijöitä yhteensä lähes sata, joista hieman yli puolet Suomessa. Katso lisää osoitteesta www.robit.fi.

 

Tämä kirjoitus on julkaistu myös Teekkarin työkirjan sivuilla www.teekkarintyokirja.fi.