Koodaamisen hetki on nyt

|
Uutinen
Kuuntele

Kolmatta kertaa vietettävä Hour of Code -teemaviikko 7.–13.12. kannustaa käyttämään viikon aikana tunnin koodaamiseen.

Mitä tunnissa voi tehdä? Ainakin pyöräillä Reittioppaan mukaan Rautatieasemalta Vuosaaren satamaan, paistaa Marttojen ohjeella taatelikakun, katsoa kolmasosan Edvin Laineen Tuntematonta sotilasta – tai opetella koodaamaan.

Hour of Code -teemaviikko kannustaa käyttämään viikon aikana tunnin koodaamiseen. Ideana on, että koodaamiseen liittyvä salaperäisyys hälvenee ja ohjelmoinnin mukavat ja luovat puolet pääsevät esille. Kampanjan tarkoitus ei ole väittää, että tunnissa syntyy huippukoodareita, vaan välittää tietoa siitä, että kuka tahansa voi oppia koodaamisen perusteet. Tunnin aikana niin opiskelija kuin opettajakin saattaa innostua oppimaan ohjelmoinnista lisää.

Ruohonjuuritasolla järjestettävä maailmanlaajuinen kampanja on suunnattu erityisesti koululaisille ja opiskelijoille, mutta osallistua saa kuka vain – aiempaa ohjelmointiosaamista ei tarvita. Kampanjan verkkosivujen mukaan Hour of Code -tapahtumaan osallistuu miljoonia opiskelijoita yli 180 maassa.

Myös teemaviikon tapahtuman saa järjestää kuka tahansa asiasta innostunut, esimerkiksi opettaja tai vapaa-ajan kerhon vetäjä. Teemaviikon verkkosivu listasi joulukuun alkupuolella erilaisia tapahtumia peräti 191 035 kappaletta.

Hour of Code -teemaviikon järjestää epäkaupallinen, kansainvälinen järjestö Code.org ja sitä tukevat muun muassa Microsoft, Apple ja Amazon.

Minecraft-koodaustunti sekä joukko muita tutoriaaleja

Teemaviikon tavoitteena on saada mahdollisimman moni kokeilemaan koodausta. Tätä varten Hour of Coden verkkosivuilla on tarjolla erilaisia koodaustutoriaaleja ja harjoituksia, joiden on mitoitettu kestävän tunnin. Koodaustaitojen lisäksi tutoriaalit harjoittavat loogista ajattelua. 

Hour of Code -tutoriaaleissa seikkailevat tutut hahmot Tähtien sodasta Angry Birdsiin. Yksi tunnin mittainen tutoriaali on rakennettu Minecraft-maailmaan. Minecraft-hittipelin loi alun perin ruotsalainen Markus Persson. Koodaustutoriaalin ovat tehneet Minecraftin tekijät Mojang-yrityksessä yhteistyössä Microsoftin ja Code.orgin kanssa.

Minecraft-koodaustunnissa navigoidaan 2D-Minecraft-maailmassa. Oman pelihahmon liikuttamiseen käytetään blokkeihin perustuvaa visuaalista ohjelmointieditori Blocklya.

– Pinnan alla koodataan JavaScriptillä, kertoo Minecraftin nykyinen pääkehittäjä Jens Bergensten tutoriaalivideon aluksi.

Tulevaisuuden taito

Koodaamista on sanottu tulevaisuuden kansalaistaidoksi. Esimerkiksi Microsoft arvioi, että yli puolessa tämän päivän työpaikoista tarvitaan jonkin sortin teknologiataitoja ja tulevalla vuosikymmenellä luku kasvaa 77 prosenttiin. 

Ohjelmointitaitojen lisäksi koodauksen parissa harjaantuvat niin looginen kuin ohjelmallinen ajattelu, sekä luovuus että ongelmanratkaisukyky. Näitä taitoja painotetaan Suomenkin kouluissa yhä enemmän. Syksyllä 2016 peruskouluissa astuu voimaan uusi opetussuunnitelma. Siinä ovat mukana muun muassa ohjelmointi ja robotiikka.

Vaikkei kaikista voi tai tarvitsekaan tulla huippukoodareita, on asiasta syytä ottaa selvää – ehkä juuri sen tunnin verran.

Tutustu:

Lue myös: