Kesätyöntekijä, muista nämä

|
Uutinen
Kuuntele

Onneksi olkoon kesätyöpaikan johdosta! Lue tämä lista, ennen kuin aloitat uudessa työssäsi.

Tee kirjallinen työsopimus. Selvitä, sovelletaanko työsuhteeseesi työehtosopimusta tai toimisääntöä. Jos haluat lomailla kesätyön aikana, sovi siitä etukäteen. Jos sopimus arveluttaa, lähetä se TEKin lakimiehen luettavaksi ennen allekirjoittamista. Lisätietoa: www.teekkarintyokirja.fi

Liity IAET-kassaan heti työsuhteesi alussa. Kerrytät ansiosidonnaista työttömyysturvaa.

Toimita verokorttisi työnantajallesi mieluiten heti työsuhteesi alussa. Jos toimitat verokortin liian myöhään, työnantaja joutuu perimään palkastasi 60 prosenttia veroa.

Pyydä apua, kysy neuvoa. Sinulla on oikeus saada perehdytystä työhösi. Saat apua myös työpaikkasi työsuojeluvaltuutetulta, luottamusmieheltä sekä TEKistä.

Huolehdi palkastasi. Tarkista palkkakuitistasi, että saat sovitun palkan ja tiedot ovat oikein. Jos et pitänyt lomaa kesätyösi aikana, varmista työn loputtua, että sinulle maksettiin lomakorvaus.

Pidä kiinni työajoista. Työaikalaki koskee myös kesätyöntekijää. Jos teet ylitöitä, ne on korvattava sinulle erikseen.

Pyydä kirjallinen työtodistus, kun kesätyösi loppuu. Todistuksesta voi olla paljonkin apua seuraavaa työpaikkaa hakiessasi. Sopivasta kesätyöpaikasta kannattaa myös kysyä suosittelija tuleviin koitoksiin.

Päivitä CV:si ja LinkedIn-profiilisi.

 

Avainsanat: