Kesätyöläisen muistilista

|
Uutinen
Kuuntele

15 vinkkiä juuri sinulle, opiskelija!

Tee kirjallinen työsopimus. Ennen kuin allekirjoitat, lue työsopimus rauhassa ja kysy epäselvistä kohdista. Selvitä, sovelletaanko työsuhteeseesi työehtosopimusta (TES) tai toimisääntöä. Jos sovelletaan, tutustu siihen. Arkistoi työsopimus, koska saatat tarvita sitä myöhemmin.

Paljonko palkkaa? Katso TEKin palkkasuositukset. Opintojesi vaihe ja aiempi työkokemuksesi voivat nostaa palkkaasi.

Liity IAET-kassaan. Voit liittyä IAET-kassaan jo opiskeluaikanasi heti kun olet työsuhteessa. Jo ensimmäinen työsuhteessa tehty kesätyösi kerryttää ansiosidonnaisen työttömyysturvasi työssäoloehtoa.

Tarkista palkkakuittisi. Pidä huoli, että sinulle maksetaan työsopimuksesi mukainen palkka.

Kysy rohkeasti neuvoa. Pyydä apua työkavereiltasi ja esimieheltäsi – sinulla on oikeus perehdytykseen. Jos jokin seikka työssäsi tuntuu epäreilulta, ota se puheeksi esimiehesi kanssa.

Pidä kiinni työajasta. Työaikalaki koskee myös kesätyöntekijöitä.

Ongelmia? Jos kohtaat kesätyössäsi ongelmia, joita et itse pysty ratkaisemaan, ota yhteyttä työpaikkasi luottamusmieheen, TEKiin tai työsuojeluviranomaiseen.

Tutustu työkavereihisi. Kysele reippaasti, mitä työkaveriesi toimenkuvaan kuuluu. Voit saada ideoita urapolullesi!

Kirjaa ylös oppimaasi. Pidä blogia tai kirjoita muistiinpanoja oppimastasi. Se auttaa sinua, kun teet seuraavaa työ­hakemusta.

Pelkkää pas***! Kesätyöläisen arki ei aina ole juhlaa. Harkitse kuitenkin, mitä kaikkea kirjoitat esimerkiksi someen. Facebook-päivityksillä ja twiiteillä on yllättävän pitkä elinikä netin syövereissä. Työnantajan mustamaalaus voi osua omaan nilkkaan tulevissa työnhauissa.

Pyydä työtodistus. Työsuhteesi päättyessä sinulla on oikeus saada kirjallinen työtodistus. Voit pyytää siihen myös arvion työtaidoistasi ja käytöksestäsi. Arkistoi työtodistus seuraavaa työnhakuasi varten.

Suositukset LinkedIniin! Kontaktoi työkaverisi LinkedInissä ja pyydä heiltä suosituksia, kun työsuhteesi päättyy.

Päivitä CV. Kun kesätyösi päättyy, päivitä CV:si: lisää sinne uusin työkokemuksesi.

Nauti kesästä!
 

Lomalle?

Myös kesätyöntekijälle kertyy vuosi­lomaa, mutta lähtökohtaisesti kesätyöstä kertynyt vuosiloma maksetaan lomakorvauksena eli rahana kesätyön päättyessä. Jos tarvitset vapaata kesätyöstä, voit neuvotella työnantajasi kanssa palkattomasta vapaasta tai kertyneen vuosiloman pitämisestä ennakkoon.
- Anne Kaattari, TEKin lakimies