Kerhotoiminta rakentaa yhteisöllisyyttä
Alueellisuus ja ajankohtaisuus ovat kerhotoiminnan kulmakivet. Turussa väkeä vetävät DI-kerhon ja TFiFin Åboavdelningenin toimintaan kivasti pakatut täsmäjutut.
Kun kaverit työpaikalla puhuivat Turun DI-kerhosta, Sami Lallukka päätti käydä katsomassa, miltä touhu näyttää ja ilmoittautui kerhon pikkujouluihin. Lallukka ei lähtenyt liikkeelle ihan hupimielessä, vaan ajatuksena oli tutustua alueen kollegoihin ja yrityksiin sekä luoda samalla verkostoja.
Nyt – kaksi vuotta myöhemmin – mies on kerhon varapuheenjohtaja ja rahastonhoitaja. Samanhenkinen porukka vetää puoleensa ja yhteyksiäkin on tullut luotua.
Hinnalla on väliä
Hankintaprosesseja Telestellä kehittävä diplomi-insinööri Lallukka näkee TEKin kerho-toiminnassa paljon kehittämistä. Lallukka arvioi, että kiinnostusta on erityisesti asia- ja elämystilaisuuksille, joilla on pituutta muutama tunti ja hinta on kohtuullinen.
– Kerhon kesäkuun alussa järjestämä kevätpurjehdus Tammiluodon viinitilalle Paraisille täytti hyvin mukana olleiden odotukset. Yhdessä TFiFin Åboavdelningenin, naisverkosto AboaTEKin ja yliopistoyhdistysten ÅTEKin ja T3:n kanssa järjestetyllä retkellä oli mukana 70 henkeä, myös uusia kasvoja ja nuoria, Lallukka kertoo tyytyväisenä.
TFiF Åbon puheenjohtaja DI Peter Holmlund toteaa, että tulijoita olisi ollut jopa enemmän kuin laivaan mahtui. Yhdistyksensä puheenjohtajana neljä vuotta toiminut, Åbo Akademissa laboratoriomestarina työskentelevä Holmlund on ollut järjestöaktiivi jo opiskeluajoista lähtien. Hän on myös Åbo Akademissa toimivan työpaikkayhdistys ÅTEKin perustajajäsen.
– Työpaikalla puhuttavat niin työaika- kuin työsuojeluasiatkin. Kerhossa ohjelma jakautuu hupiin ja hyötyyn. Yksi TFIF Åbon kiinnostavimmista ohjelmanumeroista on ollut tietoturvallisuusilta. Myös jokavuotinen Barnens teknikdag on suosittu tapahtuma, ilmoittautumislista täyttyy aina muutamassa tunnissa.
Myös TEKin jäsenilta viime talvena osoittautui yleisömenestykseksi. Yritystoimintaan ja logistiikkaan keskittyneen illan kohokohta oli vaalipaneeli, jossa oli mukana tekkiläisiä -eduskuntavaaliehdokkaita.
– Paikalla oli noin 70 henkeä, tilaisuuden järjestämisvastuussa ollut Turun alueen TEK-asiamies Mia Adolfsson kertoo.
– Toiminta lähtee jäsenistön toiveista ja tarpeista, mutta yritän luoda toimintamahdollisuuksia ja kannustaa aktiiveja, hän kertoo omasta roolistaan kerhotoiminnassa.
Adolfssonin mukaan kerhotoiminnassa on tärkeää seurata alueen tapahtumia ja olla kiinni tässä päivässä.
Sosiaalisuuden janoa
Holmlund ja Lallukka ovat sitä mieltä, että pelkkä kokoontuminen ei nykypäivän kerho-toiminnassa riitä.
– Gaalamaiset illallistanssiaiset ovat monen mielestä turhan kalliita ja ehkä vähän vanhanaikaisiakin. Kosteat illanistujaiset ovat jo mennyttä maailmaa, Lallukka toteaa.
– Itse pidän esimerkiksi yritysvierailuista, ja niitä olemmekin järjestäneet 3–6 kappaletta vuosittain. Ekskursio johonkin firmaan tarjoaa oivan tilaisuuden päästä tutustumaan lähemmin yrityksen toimintaan ja henkilöstöön.
Samaa sanoo Holmlund.
– Yritysvierailut ovat erityisesti tässä talous-tilanteessa hyödyllisiä. Niissä avautuu mahdollisuus kontakteille, jopa yhteistyökuvioillekin.
Holmlundin mielestä tekniikan akateemisten paikallistoiminnalle on nyt muutenkin tilaus.
– Itsekeskeisyydestä on nyt selvästi siirrytty yhteisöllisyyden arvostamiseen. Sometus ei riitä, ihmiset haluavat myös livetapaamisia ja keskustelumahdollisuuksia.
Turun DI-kerho ja TFiF Åboavdelningen tarjoavat mainion väylän tekniikan akateemisten yhteisöllisyyden kasvattamiseen. Kiinnostavaa on myös yhteyden luominen TEKin ja TFiFin muihin toimijoihin ja päättäjiin.
– Voisimme vaikka kutsua alueella asuvia TEKin valtuutettuja tilaisuuksiimme. Kuulisimme heidän näkemyksiään ja voisimme välittää viestiä alueelta TEKin päättäjille, Lallukka pohtii.
Alueellista ja valtakunnallista vaikutusvaltaa
Adolfsson kannustaa paikallisia toimijoita myös entistä tiiviimpään yhteistyöhön.
– Olen muun muassa ideoinut nettiin kalenterisivuston, jolta näkyvät lähes yhdellä silmäyksellä kaikkien Turun aluetoimijoiden tilaisuudet.
Adolfssonin ajatuksena on myös eri toimijoiden vahvuusalueiden kehittäminen.
– Kukin toimija voisi hakea omat ”kärkihankkeensa”, joten kaikkien ei tarvitse tehdä kaikkea.
Adolfsson uskoo myös korkeasti kouluttautuneiden tekkiläisten kykyyn ja haluun vaikuttaa alueellisesti ja valtakunnallisesti.
– Tässä mielessä juuri yhteys TEKin muihin elimiin ja toimijoihin on tärkeä.
Tulkaa mukaan!
Holmlund ja Lallukka toivottavat uudet tulijat lämpimästi mukaan toimintaan.
– Tässä on hyvä mahdollisuus verkostoitua ja tutustua alueen yrityksiin sekä tavata mukavia, ihania ihmisiä, Lallukka kannustaa.
– Kerhotoiminta vie ehkä osan arvokasta vapaa-aikaasi, mutta saat sen monin verroin takaisin ilona ja hyötynä, Holmlund puolestaan vakuuttaa.
DI-kerho toivoo erityisesti nuoria mukaan, jottei touhu pääse kalkkeutumaan. Holmlundin joukoissa ikähaarukka on laajempi, sillä kaikki TFiFin jäsenet ovat samalla oman asuinalueensa paikallisseuran jäseniä.
Teknisenä hankaluutena Lallukalla on ollut alueella asuvien tekkiläisten tavoittaminen: sähköpostiosoitteet ovat vanhentuneet eikä uusista ole tietoa.
– Pitäkääpä siis yhteystietonne kunnossa, niin voimme lähettää postia.
- Turun DI-kerho: www.facebook.com/groups/turkuDi ja turkudi.tek.fi
- TFiF Åboavdelningen: www.tfif.fi/avdelningar_utskott/avdelningar
Kerhot, alueseurat ja yritysyhdistykset kuuluvat olennaisena osana TEKin jäsentoimintaan.
Tekniikan päivät Turussa 30.–31.10.2015 Tule tutustumaan digitaaliseen tiedonkeruuseen, lentävään tekoälyyn ja merelliseen kommunikaatioon! |