Kemianteekkari innostui luonnonkosmetiikasta

|
Uutinen
Kuuntele

Lumi Maunuvaara yhdisti opintonsa, rakkautensa luontoon ja lukioaikaisen ideansa kosmetiikkalinjasta. Siitä syntyi oma yritys ja loppuunmyyty tuote.

"Fuksivuoden jälkeen osallistuin Aalto-yliopiston CHEMARTS-kesäkurssille, jossa yhdistyy muotoilu ja biomateriaalien tutkimus. Olin tympääntynyt matikan kursseihin, joten mahdollisuus tehdä oma projekti vaikutti kivalta kesätekemiseltä. Muoti on kiinnostanut aina ja halusinkin tehdä jotain visuaalista. Jo lukiossa päähäni oli putkahtanut ajatus omasta kosmetiikkalinjasta. Nyt tartuin siihen ja otin projektikseni luonnonkosmetiikan: se on kemiaa, josta en tiennyt mitään.

Suomessa luonnonkosmetiikka on pitkälti vain rasvoja ja seerumeita. Halusin keskittyä värikosmetiikkaan. Vaikka sen tuotekehitys voi olla työlästä, värikosmetiikka on myös rehellistä: se tekee, mitä lupaa – eli antaa iholle väriä.

Luin aiheesta koko kesän kirjastossa. Tilailin kosmetiikkapurkkien kyljissä lueteltuja aineita ja testailin huulipunien tekemistä. Särjin ostamani huulipunan ja tutkin, mitkä osat hylsyä voisin korvata puulla. Kaverini tunsi puuartesaanin, joka toteutti suunnittelemani hylsyt koivusta.

Tilailin kosmetiikkapurkkien kyljissä lueteltuja aineita ja testailin huulipunien tekemistä.

Kurssityöt pääsivät näytille Habitare-messuille. Otin hirveästi painetta, että tuotteeni pitää olla valmis paketti kun se on esillä ständillä. Messuilla tuotteeni herätti paljon kiinnostusta.

Messujen jälkeen kaverini Tatu Fontell heitti Instagramissa, että meidän pitäisi perustaa huulipunista yritys. Se olisi opettavainen kokemus, jota voisi tehdä opiskelun sivuprojektina ilman liikaa stressiä. Aluksi vähän epäröin, mutta sitten oltiinkin jo googlaamassa miten yritys perustetaan! Keksin jo kurssin aikana yrityksen nimen Havu ja käytämme edelleen kaverini silloin minulle piirtämää logoa.

Tatukin opiskelee Aallossa, joten hyödynsimme Otaniemen labratilat huulipunien tekemiseen. Ensimmäinen Havu Cosmeticsin huulipunaerä tuli myyntiin viime syksynä. Se myytiin vuorokaudessa loppuun. Asiaa auttoi, kun yksissä illanistujaisissa kaverini keksi tehdä meille tiedotteen, johon sitten Iltalehti tarttui.

Olen ylpeä Havun huulipunista. Saimme Tatun kanssa niistä myös kivaa palautetta. Kaverit sekä monet kosmetiikan ja kemian osaajat ovat kiinnostuneet niistä ja olemme saaneet heiltä apua. Nyt työstämme seuraavaa erää, josta tulee isompi ja parempi. Luomme myös uusia tuotteita. Samalla jatkamme opintoja, tarkoitukseni on valmistua kandiksi nyt keväällä. Katsotaan, mitä maailma antaa – olen innoissani!"

Kuka? Lumi Maunuvaara

  • Syntynyt: 1997
  • Ammatti: Opiskelija sekä Havu Cosmetics -yrityksen toimitusjohtaja ja perustaja
  • Koulutus: Aloitti syksyllä 2016 kemian ja biotekniikan opinnot Aalto-yliopistossa

Miksi kiinnostuit tekniikan alasta?
Lukiossa en ollut erityisen motivoitunut biologiassa enkä kemiassa. Kun luin niitä ylioppilaskirjoituksiin tajusin, kuinka kiinnostavia ne ovat. Halusin alalle, jossa voin tehdä tutkimusta, mutta josta olisi mahdollisuus hypätä myös kaupalliselle puolelle. Aalto-yliopiston kemian ja biotekniikan opinnot kuulostivat siistiltä, ne on brändätty hyvin.

Saavutus, josta olet ylpeä?
Yrityksestäni sekä siitä, että olen saanut samalla tehtyä myös kandityötäni.

Minkä ongelman haluat ratkaista?
Miten Itämeri puhdistetaan niin, että siinä voi uida ilman sinilevää.

Motto?
”Simma lugnt!” Eli ota iisisti, älä stressaa – kaikki lutviutuu. Motto on tatuoitu käsivarteeni.