Kaupungin nopein potkulauta

|
Uutinen
Kuuntele

Kaupunkiliikenteen tulevaisuus on pienissä sähkökäyttöisissä ajopeleissä. Tämän todistaa kahden kuukauden koeajelu Xiaomi M365 -sähköpotkulaudalla.

Vuoden 2016 alusta kevyistä sähköajoneuvoista tuli laillisia myös Suomessa. Kiinalaisvalmistaja Xiaomin 12,5 kilon potkulauta ei ole mikään keijukainen, mutta luvattu 30 kilometrin toimintamatka ei tule ilmaiseksi.

Kokoontaitettavan laudan ehdoton etu on, että se kulkee mukana myös bussissa tai metrossa. Viimeinen kilometri pysäkiltä kohteeseen taas taittuu hujauksessa sähkömoottorin voimin. Pahimmassa ruuhkassa sähköpotkulaudan 25 km/h huippunopeus tekee siitä yhden ydinkeskustan nopeimmista ajopeleistä. Ja kun potkulaudalla kurvaa kokoukseen keskustaan, herättää reilun 500 euron hintainen kulkine taatusti enemmän huomiota kuin sata kertaa hintavampi auto.

Suomessa kevyet sähköajoneuvot ovat vielä harvinaisuus, mutta vaikkapa San Franciscon kaduilla niitä ei enää voi olla bongaamatta. USA:ssa niistä on tullut paikallisia kaupunkipyöräjärjestelmiä. Toistakymmentä potkulautavuokrausyritystä laajentaa toimintaansa kilvan uusiin kaupunkeihin. Niihin uskovat myös sijoittajat. Esimerkiksi kymmenien tuhansien Xiaomi-potkulautojen laivastoa operoiva Bird on kerännyt sijoittajilta 400 miljoonaa dollaria maailmanvalloitukseen. Sen pahin kilpailija Lime ilmoitti heinäkuussa 2018 keränneensä 355 miljoonan dollarin sijoitukset.

Pahimmassa ruuhkassa 25 kilometriä tunnissa kiitävä sähköpotkulauta on helposti ydinkeskustan nopein kulkupeli. Kuva: Petja Partanen