Kauppi: Palkansaajat ovat olleet aloitteellisia

|
Uutinen
Kuuntele

Palkansaajat ovat olleet valmiita koko ajan neuvottelemaan kilpailukyvyn parantamisesta. Hyviä ehdotuksia on paljon, mutta vastapuoli neuvotteluille on puuttunut, sanoo TEKin toiminnanjohtaja Heikki Kauppi.

TEKin toiminnanjohtaja Heikki Kauppi korostaa, että Akava on ollut valmis neuvottelemaan yhteiskuntasopimuksesta alusta alkaen.

Palkansaajajärjestöt esittivät useita vaihtoehtoja kilpailukyvyn saavuttamiseksi. Palkansaajat olivat valmiita muun muassa maltilliseen palkkalinjaan, molempia osapuolia hyödyttäviin työaikajoustoihin ja paikallisen sopimisen lisäämiseen. Lisäksi listassa oli myös tavoitteena laajentaa yritysten keinoja tutkimuksen, tuotekehityksen ja investointien lisäämiseksi. Palkansaajat korostivat myös työhyvinvoinnin kehittämisen ja harmaan talouden torjunnan merkitystä.

– Työnantajajärjestöiltä sen sijaan ei tullut mitään ehdotusta ja hallitukselle olisi kelvannut lähinnä sitoutuminen palkanalennukseen tai työajan pidennykseen, Kauppi huomauttaa.

– Suomen kilpailukykyongelma ei ole kuitenkaan niin yksinkertainen, että se ratkeaisi pelkästään palkkoja leikkaamalla. Sen vuoksi nyt tarvitaan laaja-alaisempaa ohjelmaa, hän jatkaa.

Työvoimakustannukset vain pieni osa kilpailukykyongelmaa

Kauppi korostaa, että työvoimakustannukset ovat vain osa Suomen kilpailukykyongelmaa.

– Usein kilpailijamaina mainitut Saksa ja Ruotsi pärjäävät paremmin kuin Suomi, koska niissä maissa yritykset ovat satsanneet tuotekehityksen ja tuotantoteknologiaan Suomea enemmän.

Tämän vuoksi nyt tarvitaan laajempi visio siitä, miten talous saadaan nousuun.

– Muuten on vaarana se, että palkansaajat kyllä uhrautuvat, mutta mikään muu ei muutu. Takana on jo pitkään jatkunut maltillinen palkkapolitiikka, työnantajien Kela-maksun poisto, työnantajan kustannuksia laskeva eläkeratkaisu ja yhteisöveron alentaminen. Jos nämä eivät ole auttaneet, niin kuinka sitten tämä, jos ei muuta tehdä? Kauppi kysyy.

– Nyt pitäisi välttää keskinäisen nokittelun ja ristiriitojen tielle lähteminen ja palata neuvottelupöytään, Kauppi kehottaa.