Katse menneeseen ja tulevaan – Raahen Teknillinen Seura 50 vuotta

|
Uutinen
Kuuntele

Hiljakkoin 50 vuotta täyttänyt Raahen Teknillinen Seura kantaa kasvavaa huolta siitä, miten alueen työelämä ja yritykset saavat osaavaa työvoimaa.

– Keskeinen huolen aiheuttaja oli Oulun ammattikorkeakoulun vetäytyminen Raahesta viime vuodenvaihteessa. Myös toisen asteen koulutuksen muutospaineet ovat haaste, kertoo seuran isäntä Timo Pieskä.

Raahen Teknillinen Seura juhlisti 50-vuotispäiväänsä 2.10. järjestämällä yleisölle avoimen juhlapaneelin.

Keskustelijoiksi seura sai laajan kattauksen elinkeinoelämän ja koulutuksen vaikuttajia: Teknologiateollisuus ry:n aluepäällikkö Tuula Sivonen, SSAB:n henkilöstöjohtaja Pekka Auvinen, Fennovoiman kehityspäällikkö Juha Miikkulainen ja PKC Elektronicsin tuotekehityspäällikkö Vesa Vaihoja. Koulutussektorilta mukana olivat Centria ammattikorkeakoulun tutkimus- ja kehitysjohtaja Vesa Martinkauppi sekä Raahen koulutuskuntayhtymän johtaja Jukka Pekka Ansamaa ja hallituksen jäsen Risto Aalto sekä  Insinööriliiton koulutus- ja tutkimusyksikön johtaja Hannu Saarikangas.

Keskustelussa muistutettiin, että työ- ja elinkeinoministeriön sekä ELY -keskusten syyskuun lopulla julkistamassa Alueelliset kehitysnäkymät syksyllä 2015 -raportissa Raahen alueen näkymät ovat valoisat. Alueellisesti positiivisimmat odotukset ovat Raahen, Äänekosken ja Varkauden seuduilla.

Pyhäjoen ydinvoimalan rakennustöiden käynnistyminen todettiin raportissa merkittäväksi elinkeinoelämän ja yritystoiminnan piristysruiskeeksi Pohjois-Pohjanmaalle, varsinkin Raahen seudulle. Raahen seudun myönteisyys perustuu osittain myös terästehtaan investointeihin.

Paneelin jälkeen juhlapäivän ohjelmassa oli kiertoajelun SSAB:n Raahen tehtaalle sekä juhlaillallinen jäsenille ja kutsuvieraille. Iltajuhlassa katsottiin sekä menneeseen että tulevaan. Seuran puheenjohtaja Jaakko Simomaa ja sihteeri Mattiveikko Salo kertoivat seuran toiminnasta kuluneina vuosina. Toimitusjohtaja Raimo Seikkala piti tulevaisuutta luotaavan juhlapuheen

Raahen Teknillinen Seura 50 vuotta

Raahen Teknillinen Seura ry perustettiin vuonna 1965 – ajankohtana, jolloin Raahen rautatehtaan ensimmäinen rakennusvaihe oli valmistunut ja päätökset toisen vaiheen rakentamisesta oli tehty. Paikkakunnalle oli muuttanut paljon insinöörejä. Naapuriseurojen Oulun ja Kokkolan Teknillisten Seurojen etäinen sijainti synnytti tarpeen oman seuran perustamiseksi Siika-Pyhäjokilaaksoon. Näin Raahen Teknillinen Seura tarjosi jäsenilleen verkostoitumista jo ennen kuin verkostoitumis -sanaa oli keksitty.

Ajan tapaan seura kehittyi yhtäjalkaa Rautaruukin rakentamisen kanssa ja oli vahvasti sidoksissa yritykseen.

Raahen Teknillisen Seuran toiminta-ajatuksena on toimia jäsentensä yhdyssiteenä sekä tukee heidän yhteisiä pyrkimyksiään ja harrastuksiaan. Samalla seura edistää teknillisiä tieteitä, tekniikkaa ja teollisuuden kehityksen yleisiä edellytyksiä. Sen tarkoitus on myös edustaa alan asiantuntemusta sekä toimia talouselämän yleisten edellytysten kehittämiseksi erityisesti toimialueellaan.

Tarkoituksensa toteuttamiseksi seura järjestää kokous-, esitelmä- ym. tilaisuuksia sekä ylläpitää yhteyksiä muihin teknillisiin yhdistyksiin. Seura voi myös toimittaa julkaisuja, tehdä aloitteita ja esityksiä viranomaisille. Jo seuran ensimmäinen johtokunta pyrki asettamaan tavoitteeksi RTS:n kehittämisen vaikuttajaseuraksi toiminta-alueelleen.