Kansantalouden negatiivista kierrettä ei pidä vahvistaa

|
Uutinen
Kuuntele

TEK pitää valiovarainministeriön budjettiesitykseen kirjattua Tekesin ja VTT:n resurssien rankkaa leikkaamista isona askeleena väärään suuntaan.

 Aiemmin  kehysriihessä kaavaillut ja budjettiesitykseen niiden päälle lisätyt supistukset tarkoittaisivat yhteensä yli 90 miljoonan euron leikkausta innovaatioiden julkiseen tukeen. 

- Talous on käännettävä kasvuun ja palautettava suomalaisten hyvinvoinnin pohja. Siihen tarvitaan uusia innovaatioita, joista syntyy uusia työpaikkoja ja vientituloja. Tekesin ja VTT:n resurssien leikkaaminen vahvistaisi talouden negatiivista kierrettä ja söisi edellytyksiä käänteeltä parempaan. Leikkausta ei siis pidä toteuttaa, sanoo TEKin yksikönjohtaja Pekka Pellinen.

- On ensiarvoisen tärkeää, että kasvun edellytyksiä luovien laitosten rahoitus turvataan. Vaikean rakennemuutoksen keskellä niitä tulisi pikemminkin kasvattaa kuin heikentää. 

Tarvitsemme uusia tuotteita ja pk-yrityksiä

Pellinen muistuttaa, että runsaassa vuosikymmenessä työpaikkoja on menetetty jo yli 160 000. Yksinomaan ICT-alalta työpaikkojen määrä on vähentynyt  2010-luvulla lähes yli 15 000:lla.

Bruttokansantuote on laskusuunnassa.

- Talouden kääntämiseen kasvu-uralle ei ole nähtävissä muita keinoja kuin uudistuminen, suomalaisten tuotteiden kilpailukyvyn parantaminen ja entistä mittavammat panostukset osaamiseen.

Tärkein väline näiden tavoitteiden toteuttamiseen on kotimainen T&K-toiminta - aivan erityisesti uusissa pienissä ja keskisuurissa yrityksissä. 

Voimassa olevan linjauksen mukaan tavoitteena on nostaa valtakunnallisen T&K-panostuksen osuus neljään prosenttiin BKT:sta, mutta todellisuudessa tuo osuus on viime aikoina ollut laskusuunnassa.

Alkavat yritykset tarvitsevat tukea innovaatioiden tuotteistamiseen

- Pk-yritykset tulevat jatkossa vastaamaan entistä suuremmasta osasta kansantalouttamme. Tekesin ja VTT:n kautta kanavoitu julkinen kannustus innovaatiotoimintaan on ratkaisevan tärkeää pk-yritysten tuotteiden kilpailukyvyn rakentamiselle, Pellinen painottaa.

Lisätietoja: Pekka Pellinen 040 521 9424