Kuvituskuva opiskelijoista Aalto-yliopistolla

JUKO: ”Yliopistoneuvotteluiden osapuolet hakevat edelleen ratkaisua useaan kysymykseen”

|
Uutinen

Yliopistojen yleinen työehtosopimus päättyy 31.3. Jos neuvottelutulosta ei synny ennen sitä, sopimuksettomaan tilaan yliopistolaiset siirtyvät perjantaina 1. huhtikuuta.

Neuvottelut yliopistojen noin 34 000 palkansaajan työehdoista jatkuivat 30. maaliskuuta.

– Useita kysymyksiä on yhä auki. Yksi periaatteellisista kysymyksistä on se, löytyykö osapuolilla riittävästi tahtotilaa ratkaista perhevapaauudistus, JUKOn neuvottelupäällikkö Katja Aho kertoo.

JUKOlle tärkeitä tavoitteita ovat muun muassa:

  • Enemmän aikaa tutkimustyöhön ja taiteelliseen toimintaan.
  • Etätyö ja monipaikkatyön pelisääntöjen selkeyttäminen erityisesti muun asiantuntijahenkilöstön osalta.
  • Yliopistolaiset haluavat, että elokuun alussa voimaan tuleva perhevapaauudistus näkyy työehdoissa erityisesti uusien vanhempainvapaiden tasapuolisena palkallisuutena.
  • Opetus- ja tutkimushenkilöstöstä 70 prosenttia työskentelee edelleen määräaikaisissa työsuhteissa, keinoja tilanteen parantamiseksi on löydettävä myös työehtosopimuspöydässä.
  • Kuormittuneisuuden lisääntyminen on huomioitava työehtosopimuksessa.
  • Yliopistolaiset ovat venyneet koko pandemian ajan ja ansaitsevat asianmukaiset palkankorotukset. JUKO ajaa prosentuaalisia yleiskorotuksia, jotta voimme turvata tasapainoisen palkkakehityksen kaikille henkilöstöryhmille. Ei ole mitään perusteita jättää yliopistojen palkkakehitystä muita sektoreita heikommaksi.

Jos torstaina ei synny neuvottelutulosta, yliopistolaiset siirtyvät sopimuksettomaan tilaan perjantaina

Tällä viikolla yliopistopöydässä neuvotellaan tiiviisti ja osapuolet ovat tavanneet keskiviikon lisäksi maanantaina ja tiistaina. Myös torstaina neuvotellaan tiiviisti.

Yliopistojen yleinen työehtosopimus on irtisanottu päättymään torstaina 31. maaliskuuta. Jos neuvottelutulosta ei saavuteta ennen sitä, yliopistolaiset siirtyvät sopimuksettomaan tilaan perjantaina 1. huhtikuuta.

Sopimuksettomassa tilassa yliopistoissa sovelletaan vanhan työehtosopimuksen määräyksiä, kunnes uusi sopimus tulee voimaan. Tätä kutsutaan jälkivaikutukseksi.

Sopimuksettoman tilan aikana ei ole työrauhavelvollisuutta ja erilaiset painostustoimet ovat mahdollisia, jos palkansaajat ja työnantaja eivät pääse sopimukseen työehdoista.

Seuraa neuvotteluja #neuvotellen2022 ja #meolemmeyliopisto

JUKO kertoo sopimusneuvotteluista osoitteessa www.juko.fi/yliopisto. Seuraa keskustelua myös Facebookissa ja Twitterissä @JUKOry aihetunnisteilla #neuvotellen2022 #yliopisto #meolemmeyliopisto. Erityisesti nuorille suunnattu neuvottelusisältö Instagramissa @juko_ry.

JUKOn ja yliopistosektorin liittojen Työehtosoppa-sivusto avaa yliopistolaisille työehtosopimuksen merkityksen ja sisällön: www.tyoehtosoppa.fi.