JUKO vaatii aikalisää ELY-keskusten yt-neuvotteluihin

|
Uutinen
Kuuntele

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO vaatii valtiotyönantajalta jäitä hattuun ELY-keskusten ensi keskiviikkona alkavissa yt-neuvotteluissa.

– Nyt näyttää siltä, että aiotaan ajaa kertarysäyksellä läpi usean vuoden kipeät irtisanomiset ilman että on pohdittu seurauksia, sanoo JUKOn puheenjohtaja Olli Luukkainen.
 
– Valtion on tuotava reilusti esille, miten kaavailtu 700 henkilötyövuoden vähentäminen vaikuttaa. Mitkä tehtävät jätetään jatkossa tekemättä? Miten aluehallinnon operatiivisia, lakeihin perustuvia ELY-keskusten palveluja on mahdollista heikentää tinkimättä lainmukaisuudesta saati muista hyvän hallinnon periaatteista. Tämän jälkeen suunnitelmaa irtisanomisista on harkittava uudelleen, sanoo JUKOn puheenjohtaja Olli Luukkainen.
 
– Kun yt-neuvotteluja käydään ihmisten irtisanomisesta, on heidän halventamistaan vedota pelkkään rahakehykseen ilman muita perusteluja, kuten työ- ja elinkeinoministeriö nyt tekee. Tämä on yhteistoimintalain hengen vastaista, Luukkainen sanoo.
 
– Yt-neuvotteluihin ei myöskään tule tuoda koko neljän vuoden kehyskautta, vaan edetä budjettivuosi kerrallaan. Tällaista kiirehtimistä ei odottaisi viranomaiselta, joka itse vastaa työllisyysasioista.  
 
TEM-hallinnonalan ja ELY-keskusten akavalaisten pääluottamusmies Pekka Liimatainen on pettynyt ELY-keskusten leikkauksista virinneeseen keskusteluun. Irtianomisia on perusteltu jopa ministeritasolla sillä, että yksityissektorillakin irtisanotaan.
 
– Tällainen vastakkainasettelu näyttää saavan kansansuosion. Kaikille sopii, että ”isosta valtionhallinnosta” leikataan. Ei kerrota sitä, että tässä leikataan maakuntien aluehallinnosta, vaikkapa yrittäjien palveluista, tieverkosta, ympäristön suojelusta tai rakentamisen ohjauksesta.  Sekin jätetään mainitsematta, että suurimpana menettäjänä on muu Suomi ruuhka-Suomen ulkopuolella.
 
Työ- ja elinkeinoministeriö ilmoitti viime viikolla 700 henkilötyövuoden vähennystarpeesta ministeriössä ja 15:ssä ELY-keskuksessa ympäri maata. Vähennyksiä perustellaan valtion budjetin säästöpaineilla ja EU:n rakennerahastojen hallintotehtävien rahoituksen, teknisen tuen, merkittävällä vähentymisellä.
 
Liimatainen huomauttaa, että henkilöstö on jo moneen kertaan säästänyt ja osoittanut talkoohenkeä, sillä ELY-keskukset myllättiin perusteellisesti vuoden 2010 uudistuksessa ja sen jälkeen. Väki on vähentynyt, rekrytointikielto päällä ja säästökeinoja etsitty muun muassa selvitysmiehen ja Iskukykyinen ELY-keskus -hankkeen avulla. Hallinnon tukipalveluja vasta ollaan uudistamassa selvitysmiehen ehdotusten mukaisesti.
 
– Henkilöstölle on tyrmäävä uutinen, että jo koetusta mylläyksestä huolimatta edessä on jälleen näin massiivinen vähentäminen.
 
– Meillä on korkea keski-ikä ja tulevat irtisanomiset iskevät moniin yli 50-vuotiaisiin. Vaaravyöhykkeessä ovat Oulu, Mikkeli, Jyväskylä ja Hämeenlinna, joihin on keskitetty ELY-keskusten rakennerahastotyöt. Työnsä on menettämässä myös iso joukko sellaisia, jotka ovat hyväuskoisesti roikkuneet valtion pitkissä perättäisissä määräaikaisissa työsuhteissa jopa vuosikymmenen. Aiottu määräaikaisten vakinaistaminen ei näiltä osin tule toteutumaan. Syntynyt korkea osaaminen menetetään. On ironista, että valtion on nyt suunnattava työllistämisen tukitoimia henkilöstölle, jonka omana työnä on auttaa työttömiä, Liimatainen sanoo.
 
– Valtio näyttää hurjaa esimerkkiä työllisyyskehityksen ja työurien pidentämisen kannalta. Puheet ja teot ovat jälleen jyrkässä ristiriidassa.