Jos kesätyönhaku ei tuota tulosta

|
Uutinen
Kuuntele

Jos kesätyönhakusi ei esimerkiksi koronatilanteen takia tuota toivomaasi tulosta, kartoita, mitä muuta voit kesällä tehdä. TEKin uravalmentaja Katja Sulenko listasi esimerkkejä vaihtoehdoista.

Työllistä itse itsesi

– Työllistämällä itsesi voit keskittyä ja hioa omaa ydinosaamistasi eli sitä missä olet hyvä ja mikä sinua motivoi. Opit yleisesti työelämässä arvostettuja taitoja, kuten ajanhallintaa, priorisointia ja itseohjautuvuutta, TEKin uravalmentaja Katja Sulenko listaa.

Sulenko sanoo, että itsensä työllistäminen antaa konkreettista osoitusta tuleville työnantajille osaamisestasi. Se tarjoaa myös todennäköisesti mahdollisuuden kasvattaa omia verkostoja, joista saattaa poikia tulevaisuudessa työmahdollisuuksia.

Työmahdollisuutena yrittäjyys:

  • Kesäyrittäjä-ohjelma on maksuton ja suunnattu 17–29-vuotiaille. Ohjelma tukee kokeilemaan yrittäjyyttä. Voit hakea mukaan omalla yritysidealla. Idean ei tarvitse olla hakuvaiheessa täydellinen. Haku on auki 31.3. asti.
  • HUBS toimii kestävän yrittäjyyden edistäjänä ja myytinmurtajana. Se tarjoaa Tampereen korkeakouluyhteisön opiskelijoille vapaasti valittavia opintoja, sparrausta yrittäjyydestä ja mentoriverkoston.
  • Nuoret Yrittäjät on verkosto, johon voi liittyä myös yrittäjäksi haluavat. Osa toiminnasta vaatii Suomen Yrittäjien jäsenyyden, mutta se on opiskelijalle maksuton.
  • Lenzin kesätyöprojektit. Haku on auki 28.3. saakka. Lue aiheesta lisää: lehti.tek.fi

Muita työmahdollisuuksia

  • Tutustu digitaalisiin työnvälitysalustoihin, esimerkiksi Treamer
  • Epäviralliset työtehtävät, kuten sukulaisten projekti mökillä, lastenhoito, pihahommat… Kaikki nämä kartuttavat arvokasta osaamista ja osoittavat aktiivisuutta, vaikka kyseessä ei olisikaan työsuhde.
  • Vapaaehtoistyö: voit kartuttaa tärkeitä taitoja ja laajentaa osaamistasi ja verkostojasi. Töiden kirjo on laaja ja monia tehtäviä voi tehdä myös etänä. Tutustu esimerkiksi: vapaaehtoistyo.fi

Opiskele

– Yksi hyödyllinen tapa käyttää kesän vapaita on opiskelu. Jos et voi edistää varsinaista tutkintoasi kesällä, voit hyödyntää mahdollisuuden kartuttaa jotain sellaista osaamista, joka on eduksesi työelämässä. Löydät verkko-opintoja runsaasti sekä Suomesta että ulkomailta. Maksuttomia kurssejakin on paljon, Sulenko sanoo.

Katso esimerkiksi nämä:

  • FITech: maksuttomia yliopistokursseja aikuis- ja tutkinto-opiskelijoille. Löydät valikoituja kursseja kaikista tekniikan alan yliopistoista Suomessa.
  • Ilmaisia Ivy League -kursseja verkossa
  • Elements of AI: Reaktorin ja Helsingin yliopiston ilmainen verkkokurssi tekoälyn perusteista 
  • Treenaa kielitaitoasi – kuuntele podcasteja ja lue vieraskielistä kirjallisuutta.

Harkitse myös, kannattaisiko sinun suorittaa hygieniapassi, työturvallisuuskortti tai ensiapukortti?

– Nämä ovat konkreettisia osoituksia osaamisesta ja eduksi tietyssä tehtävissä. Näitä voi helposti suorittaa omatoimisestikin eivätkä ne ole kovin hintavia, Sulenko sanoo.

Opintojaan voi yrittää rahoittaa esimerkiksi apurahalla tai stipendillä. Niitä jakavat erilaiset tahot vaihtelevin kriteerein. Tutustu ainakin näihin mahdollisuuksiin.

Harrasta

– Voit käyttää kesän myös mieleisen harrastuksen parissa tai aloittaa ihan uuden harrastuksen. Harrastus voi olla tavoitteellinen, kuten maratonjuoksuun tähtääminen, tai se voi viritellä ajatuksia uudelle aaltopituudelle ja herätellä luovuutta, kuten maalaaminen tai valokuvaus, Sulenko ideoi.

Lomaile

Jos taloudellinen tilanteesi sallii, loma ja lepo voivat raskaan koronavuoden jälkeen olla perusteltu valinta. 

Ja jos olet töissä, työllistänyt itsesi tai opiskelet kesän, varaathan silloinkin aikaa palautumiseen.

Miten muut kuin perinteiset kesätyöt merkitään CV:seen?

TEKin uravalmentaja Katja Sulenkon mukaan tähän löytyy monia tapoja.

  • Muu työkokemus -osion alle voit sijoittaa esimerkiksi vapaaehtoistyön ja sukulaisen avustamisen (työ ilman työsuhdetta). Avaa kokemustasi mahdollisimman konkreettisesti: mitä vastuita sinulla oli, mitä opit, mitä vahvuuksiasi hyödynsit ja millaista palautetta sait.
  • Voit myös eritellä vapaaehtoistyön ja luottamustoimet omien otsakkeidensa alle.
  • Taitojasi, joita olet kartuttanut muussa hyödyllisessä tekemisessä, voit tuoda esiin CV:n profiiliosiossa eli lyhyessä tiivistelmässä sinusta. Profiilissa voit kertoa hakemasi tehtävän kannalta keskeisistä osaamisistasi ja kokemuksestasi.
Avainsanat: