IoT mullistaa myös hiirenloukkubisneksen

|
Uutinen
Kuuntele

Yritysten yhteistyö on tärkeä kilpailuetu, kun internetin ja muun teknologian kehitys mullistaa tuotteiden ja palveluiden lisäksi liiketoimintamalleja.

Yhteistyön tarpeellisuuden viesti nousi vahvasti esiin Helsingissä järjestetyssä esineiden internetiä käsitelleessä IoT Nordic -tapahtumassa. 

Kun Ari Kuukka alkoi kertoa Kattilahallin lavalla verkkoon kytketystä hiirenloukusta, tiesi, että nyt on luvassa jotain, joka auttaa ymmärtämään esineiden internetin (IoT - Internet of Things) syvää olemusta.

– Se voi kuulostaa todella hauskalta, mutta se on oikea liiketoimintaesimerkki Etelä-Euroopasta, langattomia verkkoja hallinnoivan Digitan IoT-johtaja Kuukka huomautti.

Hän kertoi, että aiemmin eräällä yrityksellä oli satoja hiirenloukkuja ympäri maita ja mantuja. Joka päivä työntekijöiden piti käydä ansat läpi ja tarkistaa onko niiden sisään jäänyt eläimiä.

Kun loukkuihin lisättiin sensorit ja yhteys internetiin, loukut pystyivät ilmoittamaan, kun hiiri oli jäänyt loukkuun. Tämä toi paitsi säästöjä, muutti koko yrityksen toimintatapoja.

– Tällainen teknologia voi auttaa muuttamaan koko liiketoimintamallia vain koska asiat voi tehdä paljon helpommin.

Ratkaisut löydetään yhdessä

Kaksipäiväisen IoT Nordic -tapahtuman ensimmäisenä päivänä puhuttiin paljon yhteistyöstä. 

– Ei ole yhtä yhtiötä, joka voi toimittaa kokonaisia IoT-ratkaisuja kaikille, kertoi tietoliikennelaitteista ja tietokoneista tunnetun Dellin Pohjois-Euroopan liiketoiminnan kehittämisen johtaja Mike Fay.

Fayn mielestä on tärkeää löytää luotettavat avainyhteistyökumppanit, joiden avulla rakentaa ratkaisuja asiakkaiden tarpeisiin.

Konsulttiyhtiö Cybercomin IoT-kilpailukyvyn johtaja Tarmo Pajunen kertoi esityksessään kuinka koko liiketoimintakenttä menee uusiksi. Enää ei puhuta kehittämisestä vaan luomisesta. Ja nimenomaan yhdessä luomisesta, sillä alihankkijoiden aika on ohi ja yhteistyön aika on käsillä.

– Yritykset eivät tule selviytymään ilman digitaalisen maailman yhteistyökumppaneita.

Innovaatiorahoituskeskus Tekesin digitalisoinnin johtaja Pekka Sivonen tarjosi tästä aiheesta esimerkkejäkin. Hän näytti esityksessään lukuja, kuinka maailman tuottavimmista yhtiöistä noin puolet pudotti sijoitustaan tuottavimpien yhtiöiden joukossa. Sivosen mielestä tämä johtui yritysten vaikeuksista hyödyntää IoT:n mahdollisuuksia.

Jos asiantuntijat kerran julistavat, että yhteistyö on avain menestykseen, se tarkoittaa myös sitä, että yritysten pitää tunnistaa oma erityisosaamisensa ja kilpailuetunsa. Kaikkea ei kannata yrittää tehdä itse, jos kaikki pärjäävät paremmin yhdessä.

Suomi hyvissä asemissa

Yhteistyön suhteen asiat voisivat olla paljon paremminkin.

– Eurooppa laahaa perässä verkostomaisessa taloudessa, Sivonen kertoi.

Suomen suhteen Sivonen oli paljon positiivisempi. Hän muistutti, että Nokian jäljiltä Suomeen on syntynyt yli 100 yritystä, ja meillä on jo noin 1 500 IoT-alan yritystä.

– Missään muussa maassa ei ole yhtä rikasta teknologiaosaamista kuin Suomessa.

Sivosen mielestä suuri haaste on saada teknologinen osaaminen tuotteistettua ja kaupallistettua.

IoT Nordic -tapahtumassa tuli selvästi esiin, että enää ei puhuta tulevaisuuden teknologiasta ja lupauksista, vaan IoT:hen pohjautuvaa teknologiaa käytetään jo täyttä häkää ympäri maailmaa.

IoT:n mahdollisuuksista on olemassa paljon ennusteita ja Sivonenkin käytti termiä internet of everything, kaiken internet. Ajatuksena termissä on, että vain mielikuvitus on rajana siinä, missä verkkoyhteydet voivat tuoda esiin uusia ominaisuuksia ja palveluja.

Ehkäpä herättelevin ennustus löytyy Itämeren toiselta puolelta. Verkkoyhtiö Ericsson on arvioinut, että jo ensi vuonna sensorien ja muiden verkottuneiden IoT-laitteiden määrä maailmassa ylittää kännyköiden määrän.

Wapice lanseerasi vuonna 2014 IoT-ratkaisun, jossa on kaikki tarvittava yhdessä paketissa. Tuotepaketti sisältää verkkoon kytketyn elektroniikan, datan analysointiserverit ja verkkoselaimella toimivan ja asiakkaan vapaasti muokattavissa olevan ohjauspaneeliin. Kuva: Pekka Leiviskä

Autojen välimatka 10 senttimetriin

IoT ei pelkästään muuta toimintatapoja ja liiketoimintamalleja. Boschin Suomen toimitusjohtaja Stefan Bergman muistutti hieman pidemmän aikavälin visiosta, jonka sensorit, 5G-teknologia ja ohjelmistot mahdollistavat.

– Itseohjautuvissa autoissa voimme vähentää autojen välisen välimatkan liikenteessä 10 senttimetriin.

Tällä voi olla isot vaikutukset katujen ja teiden suunnitteluun, liikkumiskokemukseen, autojen omistusmalliin, liikennevalojen toimintaan ja niin edelleen.

Joten jos ajaminen on rakas harrastus, siitä kannattaa nauttia nyt. Ehkä jo 25 vuoden kuluttua joissain isoimmissa kaupungeissa ajaminen ei ole ihmisille sallittua.

Sitä ennen Bosch kehittää ratkaisuja, jotka helpottavat pysäköintiä. Bergman näytti videon, jossa matkustajat poistuivat autosta jo parkkitalon ovella ja auto pysäköi automaattisesti.

Tuon ominaisuuden yleistyminen varmaan ilahduttaisi kaikkia autoilijoita.