IBM:n päätös on vahva signaali päättäjille

|
Uutinen
Kuuntele

TEKin mielestä IBM:n päätös sijoittaa uudet osaamis- ja innovaatiokeskuksensa Suomeen on vahva signaali päättäjille: osaamiseen ja suotuisaan innovaatioympäristöön kannattaa investoida!

– Juuri tätähän Suomi nyt tarvitsee. Meidän on päästävä Nokian isojen muutosten jälkeisestä alhosta uudelleen mukaan globaaleihin valtavirtoihin ja kehityskulkuihin, kommentoi TEKin yksikönjohtaja Pekka Pellinen IBM:n päätöstä sijoittaa uudet osaamis- ja innovaatiokeskuksensa Suomeen.

– Paitsi koko Suomelle, tämä IBM:n päätös on tietysti erinomainen uutinen myös TEKin jäsenkunnalle, jolle ict-alan mittavat toimintojen alasajot viime vuosina ovat olleet kylmää kyytiä.

–  Uusi keskus ei ole IBM:n hyväntekeväisyyttä tai lahja Suomelle – voittoa tavoittelevilta yrityksiltä on turha odottaa sellaisia. Tällaiset sijoittumispäätökset on ansaittava tarjoamalla otollinen ympäristö liiketoiminnalle, Pellinen huomauttaa.

Suomen valtteja: osaajat, kehittyneet rekisterit ja selkeä lainsäädäntö

– Tässä IBM:n tapauksessa, jossa Suomeen sijoitetavan laitoksen tärkeänä tutkimuskohteena on tekoälyn hyödyntäminen terveydenhoidossa, kilpailuvalttejamme ovat kovan luokan ict-osaajat, hyvällä tasolla olevat lääketieteelliset datarekisterit sekä moneen muuhun maahan verrattuna selkeä juridinen sääntely. Toki merkitystä on myös Tekesin kautta seuraavien viiden vuode aikana kanavoitavalla rahoituksellakin.

– Hankkeen myötä IBM tulee sijoittamaan suomalaiseen toimintaympäristöön selvästi täältä saamaansa rahoitusta enemmän. Investoinnin voi odottaa maksavan itsensä takaisin Suomelle varsin pian, Pellinen arvioi.

– Toivon, että Suomen päättäjät tulkitsevat oikein tätä positiivista signaalia: juuri korkeaan teknologiseen osaamiseen ja kansainvälisille yrityksille vakaaseen ja toimivaan liiketoimintaympäristöön kannattaa panostaa.

– Esimerkiksi Tekesin rahoitusta ei pidä nyt ainakaan leikata lisää, sillä tämän ison investoinnin lisäksi Tekesin pitää kyetä rahoittamaan lähivuosina myös lupaavia pkt-yrityksiä, jotta saamme lisää työtä ja vientituloa niiden kautta, Pellinen sanoo.