Hiivalla sinilevämyrkyn kimppuun

|
Uutinen
Kuuntele

Opiskelijat kehittävät kilpailuprojektissaan kapselia, jolla sinilevän pilaamasta järvestä nostettu vesi puhdistuisi käden käänteessä.

Aallon opiskelijat osallistuvat synteettisen biologian iGEM-kisaan lokakuussa Bostonissa. Aallon ja Helsingin yliopiston yhteinen joukkue esittelee tutkimusprojektin, jossa pyritään tunnistamaan ja eliminoimaan vedessä oleva sinilevämyrkky opiskelijoiden kehittämän hiivassa tuotetun entsyymin avulla.

Opiskelijoiden kilpailutyössä leivinhiivalaji Saccharomyces cerevisiae muokataan siten, että se kertoo, onko tutkittavassa vedessä sinilevämyrkkyjä.

Myös myrkkyjen hajotukseen tarvittavaa kloonattua entsyymiä tuotetaan tässä samassa myrkyn tunnistavassa hiivassa. Prosessin jälkeen entsyymi puhdistetaan ”kasvatushiivastaan” ja kapseloidaan. Kun kapseli sitten pudotetaan esimerkiksi sinilevämyrkkyä sisältävään vesiämpäriin, vesi puhdistuu ja sitä voi käyttää vaikkapa saunavetenä.    

– Sinilevän pilaamasta järvivedestä saisi siis näppärästi pesuvettä, joukkueessa mukana oleva Laura Laiho kertoo. 

Kilpailuun osallistuu kolmisen sataa joukkuetta eri puolilta maailmaa. Suomalaisjoukkue pitää vahvuutenaan monialaisuutta, sillä ryhmässä on biotekniikan, biokemian, bioinformatiikan, matematiikan ja tietojenkäsittelytieteen opiskelijoita.

– Tukholman Nordic iGEM -konferenssissa saimme tutustua muihin Pohjoismaista tuleviin kilpailutöihin. Siellä erotuimme muista aiheellamme ja näkökulmallamme, Laiho kertoo.

Arvostelussa kiinnitetään huomiota ideaan ja toteutukseen, mutta myös työhön mahdollisesti liittyviin etiikan ja turvallisuuden kysymyksiin. Lisäksi arvioidaan työn esittelyä ja dokumentointia.

Ryhmä uskoo, että toistaiseksi melko huonosti tunnetulta synteettisen biologian alalta avautuu tulevaisuudessa monenlaisia mahdollisuuksia uusiin innovaatioihin.

– Synteettisen biologian avulla voitaisiin ratkoa tulevaisuudessa muun muassa luonnonvara- ja energiaongelmia. Lisäksi synteettisen biologian avulla on mahdollisuuksia kehittää lääkkeitä esimerkiksi antibioottiresistenttien bakteerien aiheuttamiin tauteihin ja syöpään, Laiho arvioi.