Hauskempi kuin auto

|
Uutinen
Kuuntele

Boosted-sähköpotkulauta näyttää suuntaa kaupunkiliikenteen tulevaisuudelle, kertoo teknologiayrittäjä Jyri Engeström.

Slush-tapahtuman kiinnostavinta antia ovat menestyneiden yrittäjien puheenvuorot. Yksi heistä on sosiaalisen median pioneeri Jyri Engeström, mikroblogipalvelu Jaikun toinen perustaja. 

Perustajakaksikko myi Twitterin kanssa kilpaa kasvaneen Jaikun Googlelle jo vuonna 2007. Sen jälkeen Piilaaksoon kotiutunut Engeström on ehtinyt olla monessa mukana. Uusin yritys on Boosted Boards, sähkökäyttöisten longboard-potkulautojen valmistaja. 

– San Franciscon tapaisessa mäkisessä kaupungissa sähkömoottori on todella hyödyllinen, mainostaa Engeström, yrityksen Head of Product.

Engeström nostaa yhtiönsä luomuksen yleisön nähtäville. Tavalliselta longboardilta näyttävän laudan alapuoli paljastaa voimanlähteen: etuakselin alla piileskelee akku, taka-akselin yhteydessä taas sähkömoottori ja ohjauselektroniikka.

– Ja aikalailla softaa, Engeström muistuttaa. 

Vauhtia ja jarrutusta säädellään pienellä kädessä pidettävällä kauko-ohjaimella. 

Työmatkoilla nopein

Kuva: Boosted / Aviel Hod

Engeström kertoo pitäneensä laitetta aluksi leluna, mutta mieli muuttui nopeasti. 

– Se on työmatkoilla nopeampi kuin bussi, auto, Uber tai polkupyörä, Engeström kertoo.

Aikaa säästyy, kun ei tarvitse etsiä parkkipaikkaa, odottaa bussia, tai lukita pyörää. Lauta kulkee aina mukana. Samaa mieltä ovat käyttäjät, joista yli puolet käyttää sähköpotkulautaansa työmatkoillaan.

Boostedin menestys kertoo Engeströmin mukaan kaupunkiliikenteen kehityssuunnasta. 

– Auto saa rinnalleen uuden tyyppisiä kulkuvälineitä.

Vaikka autojen tekniikka on kehittynyt valtavasti, ei liikennevirran nopeus ruuhkaisilla keskusta-alueilla ole juuri noussut hevoskärryjen ajoista.

Samaan aikaan auton statusarvo on rapistumassa.

– Autojen omistus vähenee ensi kertaa USA:ssa, erityisesti nuorten keskuudessa.

Sen sijaan taksipalvelut Uber ja Lyft kasvavat USA:ssa huimaa tahtia, samoin autojen yhteiskäyttöpalvelut ja polkupyörien myynti. 

– Haluaisin nähdä enemmän yrityksiä ja startupeja tällä alalla. Toimin myös sijoittajana, joten toivottavasti tapaan teitä täällä.