Vapaaottelija Iris Nihti treenaamassa.
Sata prosenttia. Iris Nihtin mukaan vapaa­ottelu lajina vaatii kaiken. – Huippu-urheilussa joutuu antamaan itsestään paljon, mutta erityisesti kamppailu­lajeissa, joista vapaaottelu on vielä ihan omalla levelillään, hän sanoo.

Hanskat tiskiin – mutta vain luennon ajaksi

|
Uutinen

Teekkari Iris Nihti voitti vapaaottelun MM-kultaa aikuisten sarjassa helmikuussa 2023. Häntä ennen vain yksi suomalaisnainen on pystynyt samaan. Vapaaottelu on kamppailulaji, jossa pitää treenata kehon lisäksi myös mieltä.

"Menen häkkiin, jossa on toinen tyyppi. Kohta me hakkaamme toisiamme niin kauan, että jompi kumpi meistä haluaa lopettaa. Se on villi ajatus. Vapaaottelu on henkisesti aika hurjaa!

Toisaalta vapaaottelun henkinen puoli koukuttaa. Valmentajani ja paras ystäväni Janika Antinmaa sanoo, että vapaaottelija joutuu menemään itseensä ja kamppailemaan sellaisten asioiden kanssa, joita ei itsessään muuten kohtaisi. Olen joutunut treenaamaan paljon mielenhallintaa, kyseenalaistamaan ajatuksiani ja ajatusmallejani. Mielen kanssa täytyy tehdä paljon töitä, jotta voi otella huipputasolla.

Olen nopeatempoinen ja äkkipikainen. Vapaaottelu sopii minulle, koska jos joku juttu ei suju, voin treenata jotain muuta. Vapaaottelija ei ole koskaan valmis. Voin aina oppia lisää tekniikkaa, pysty- ja mattotekniikoiden yhdistämistä ja yksityis­kohtia tai treenata fysiikkaa. Mitä pidempään lajia harjoittaa, sen intensiivisemmäksi se menee. Se on tosi siistiä.

Pelasin nuorena sählyä, mutta se ei motivoinut. Isoveljeni harrasti thainyrkkeilyä ja sain jo 8-vuotiaana iskeä tyynyihin, joita hän piteli. Sitä kautta innostuin vapaaottelusta. Vapaaottelu oli aluksi tosi vaikeaa ja kauheaa, olin usein kaikista pienin ja ainoa tyttö. Nyt olen harrastanut vapaaottelua kahdeksan vuotta.

Vapaaottelun henkinen puoli koukuttaa.
- Iris Nihti

Urheilu-urani voi kestää vielä noin kymmenen vuotta, sen jälkeen pitää olla jotain muuta mielenkiintoista ja inspiroivaa tekemistä. Opiskelin aluksi restonomiksi, kunnes tajusin, että minua kiinnostavat matematiikka, fysiikka ja tekniikka. Opiskelin aikuislukiossa vuodessa pitkän matikan ja fysiikan, kirjoitin ne ja pääsin Aaltoon.

Urheilu hidastaa opintojani. Usein treenaan aamulla, menen koululle syömään ja opiskelemaan, ja illalla treenaan lisää. Treenejä on 7–8 viikossa, torstait ja sunnuntait lepään. Nyt siihenkin jää aikaa, kun lopetin työt. Vapaa-ajallani luen kirjoja, katson sarjoja, ulkoilen poika­ystäväni kanssa ja näen kavereita.

Vapaaottelun MM-kisat Belgradissa vuosi sitten oli maailman upein reissu! Kun voitin, sain suomalaisilta kamppailupiireiltä isosti kiitosta. Tuli yhteisöllinen olo. Unelmani on pitkä ura urheilun parissa ilman loukkaantumisia. Kisaan amatöörinä ja tavoitteenani on voittaa toinen maailmanmestaruus, jonka jälkeen haluan siirtyä ammattilaiseksi.”

Iris Nihti

  • Syntynyt. 1997 Hyvinkäällä
  • Ammatti. Vapaaottelija, Espoon kehähait
  • Koulutus. Opiskelija, Advanced Energy Solutions -maisteriohjelma, Aalto-yliopisto

Miksi tekniikan ala?

Tämä on sukurasite: veljeni ja iskä ovat diplomi-insinöörejä. Minulle teekkarius on tapa ajatella, aivoni toimivat insinöörimäisesti.

Ylpeydenaihe?

Vapaaottelun maailmanmestaruus. Siitä olin haaveillut pitkään. Sairaan siistiä, että voitin!

Minkä ongelman haluaisit ratkaista?

Keski-ikäisten miesten epäterveyden. Yksinkertaisilla muutoksilla voi parantaa omaa ja samalla perheensä elämänlaatua. Olla vaikka energisempi isä! Kamppailen paineiden ja stressin kanssa. Pienet jutut jeesaavat, kuten kylmä suihku aamulla ja meditointi.

Motto?

”Let go. Let God.” En ole mega uskonnollinen, mutta tuo ajatus iski. Olen tunnollinen, mikä on hyvä juttu, mutta välillä pitää antaa olla. Asiat sujuvat, vaikkei kaikkea kontrolloi.