Hallitus vaihtaa ylityö- ja sunnuntailisien leikkaukset lomarahojen 30 prosentin leikkauksiin

|
Uutinen
Kuuntele

Ensimmäisen sairauspäivän karenssi ja muutamat muut hallituksen alkuperäisistä suunnitelmista pysyvät hallituksen agendalla.

Pääministeri Juha Sipilä ilmoitti hallituksen tiedotustilaisuudessa illalla 28.9., että hallitus on kuunnellut herkällä korvalla kansalaisia ja peruuttaa ylityö- ja sunnuntaikorvausten leikkaukset. Tilalle on löydetty palkansaajia tasapuolisemmin kohteleva keino: lomarahojen leikkaaminen 30 prosentilla.

Sipilän mukaan tämä oli hyvä päivä, kun yhdessä tekemisen henki on löydetty uudestaan.

– Hallitus tavoittelee edelleen ratkaisua, jolla Suomen kilpailukykyä suhteessa tärkeimpiin kilpailijamaihin parannetaan yhteensä 15 prosentilla, jonka pitäisi kertyä kolmesta lokerosta: 5 prosenttia kustannuksia leikkaamalla, 5 prosenttia palkkamaltilla ja 5 prosenttia tuottavuutta lisäävillä toimilla. Palkansaajajärjestöt ottavat nyt ottamassa vastuuta kahdesta ensimmäisestä, Sipilä totesi.

Ensimmäisen sairauspäivän karenssi ja muutamat muut hallituksen alkuperäisistä suunnitelmista pysyvät hallituksen agendalla.

Pakottavaa lainsäädäntöä suunnitellaan nyt kuitenkin säädettäväksi siten, että se on voimassa kolmen vuoden määräajan, Sipilä sanoi.

Hallitus esittelee suunnitelmansa eduskunnalle keskiviikkona.

Hallituksen tiedotustilaisuuden tallenne on katsottavissa valitoneuvoston sivuilla.

Lue myös saman päivän aiempi uutinen: Työmarkkinajärjestöjen hallituksen ja neuvottelut jatkuvat