GE:ltä suurinvestointi Suomeen – kymmeniä työpaikkoja Vallilaan

|
Uutinen
Kuuntele

GE Healthcare investoi Helsingin Vallilaan 28,5 miljoonaa euroa ja keskittää langattoman ja kannettavan tiedonsiirtoteknologian kehityksen Suomeen. Samalla se rekrytoi jopa 50 henkilöä kehitys- ja johtotehtäviin.

GE Healthcaren tavoitteena on kehittää langaton ja pienikokoinen potilaiden monitorointijärjestelmä. Tarkoituksena on päästä eroon potilaaseen johdoilla kytketyistä kömpelöistä laitteista.

– Tavoitteena on monitoroida kaikkia kaikkialla. Esimerkiksi, jos henkilöllä on sydänongelmia, laite voi kertoa, milloin pitää mennä sairaalaan. Sovellus voi olla joku päivä tatuointi, joka seuraa tärkeimpiä elintoimintoja, kertoi pääjohtaja Thierry Leclerc, joka vastaa GE Healtcaren Life Care Solutions -ryhmästä.

GE Healthcaren Suomen toimitusjohtaja Didier Deltortin mukaan ensimmäiset tuotteet ovat markkinoilla kolmen vuoden päästä. Tuotekehityksen ohella Suomeen saattaa tulla myös tuotantoa.

– Projekti on erittäin kunnianhimoinen ja haastava, koska kukaan ei ole tehnyt sitä aiemmin. Parhaassa tapauksessa GE:n investointi houkuttelee Suomeen lisää sijoituksia. Suomella on mahdollisuuksia nousta globaaliksi terveysteknologian huippuosaajaksi, Deltort arvioi.

Yksi suurimmista investoinneista

Leclercin mukaan kehitysohjelman kotimaalle oli myös muita vaihtoehtoja. Muun muassa Suomen korkea mobiiliteknologian osaaminen, tutkimusympäristö sekä korkeatasoisten sairaaloiden ja yliopistojen muodostama toimintaympäristö painoivat päätöstä tehdessä.

– Etsimme maata, jossa innovaatioita on mahdollista saada aikaan nopeasti. Suomessa on sellaista osaamista, mitä tarvitsemme. Asiantuntijat ovat jo täällä, Leclerc kiteytti.

Vaikka GE Heathcare on mittaluokaltaan suuryhtiö, Leclercin ja Deltortin mukaan tällaisia investointeja ei tehdä usein. Myös Suomen taloudelle investointi on toivottu piristysruiske.

– Investointi on yksi suurimmista ulkomailta tulleista tutkimus- ja tuotekehitysinvestoinneista. Se on erityisen tärkeä tässä taloustilanteessa Suomen terveysteknologiasektorille ja koko huipputeknologiasektorille, laski ylijohtaja  Petri Peltonen työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Teknologian tutkimuskeskus VTT toimii GE Healthcaren ohjelman päätutkimuskumppanina. Tekes vastaa 10 miljoonaa euron osuudella rahoituksesta.

– VTT tuo uusia ratkaisuja erityisesti anturiteknologioihin ja tiedon analysointiin. VTT:n kyky yhdistää monia uusia teknologioita ja osaamista luo uusia sovelluksia GE:lle ja mahdollisuuksia myös uusille kansallisille terveyspoluille, sanoi VTT:n liiketoiminta-alueen johtaja Petri Kalliokoski.

Vallillaan kohoamassa merkittävä keskittymä

Terveysteknologia on noussut viime vuosina yhdeksi Suomen kärkialoista. Se on muun muassa suurin huipputeknologian vientiala.

GE Healthcare tuore päätös on jatkoa yhtiön aiemmille panostuksille Suomeen. Helsingin Vallilaan onkin nousemassa merkittävä terveysteknologia-alan ekosysteemi, jota nyt julkaistu digitaalisen terveyden osaamiskeskus täydentää.

Viime vuonna yhtiö palkkasi Suomessa 40 tuotekehitysosaajaa, ja se työllistää Vallilassa yhteensä yli 700 työntekijää.

Lisäksi GE Healthcare avasi Vallilaan viime vuonna terveysteknologia-alan kasvuyrityksille tarkoitetun Health Innovation Villagen. Tiloissa toimii nyt noin 20 startup-yritystä.