Euroopan uusi aika

|
Blogimerkintä

Sodalla, vaikka toivomme sen jäävän lyhyeksi, on kauaskantoiset vaikutukset.

Euroopan turvallisuustilanne muuttui pysyvästi, kun Venäjä aloitti julman hyökkäyssodan Ukrainassa. Venäjä repi kansainväliset sopimukset ja on pommittanut myös siviilejä niin päiväkodeissa, sairaaloissa kuin kulttuurikohteissa.

Sodalla, vaikka toivomme sen jäävän lyhyeksi, on kauaskantoiset vaikutukset. Inhimillisen katastrofin lisäksi se heijastuu Euroopan turvallisuuteen ja varautumiseen sekä ihmisten hyvinvointiin, ympäristöratkaisuihin ja markkinoiden epävarmuuteen.

Euroopan uudet linjaukset vaikuttavat myös teknologisiin valintoihin ja ratkaisuihin. Valmistelussa oleva EU:n Fit for 55-ilmastopaketti, kaasudirektiivi ja monet muut tekijät, kuten huoltovarmuus ja omavaraisuus, puhdas ruoka ja energian tarpeet on peilattava uuteen tilanteeseen.

Suomen on aika tehdä keväällä ripeitä, mutta harkittuja ja kestäviä turvallisuuspoliittisia valintoja.

Irtaantuminen venäläisestä energiasta vauhdittaa vihreää siirtymää. Tärkeää on, että suomalaisissa yrityksissä ollaan näihin valmiina.

Monet yritykset joutuivat lopettamaan Venäjän toimintonsa äkillisesti. Kustannuksia on vaikea arvioida, kun samalla iso vientimaa poistuu lähimarkkinoilta.

Suomen on aika tehdä keväällä ripeitä, mutta harkittuja ja kestäviä turvallisuuspoliittisia valintoja. Sillä osaltaan varmistetaan, että myös kansainväliset tekniikan osaajat, yritykset ja investoijat näkevät Suomen vakaana maana jatkossakin.

Kirjoitus on julkaistu aiemmin kolumnina TEK-lehdessä 2/2022.