Etäunelmia ja viestintätekniikkaa
Tekniikan museon uutuusnäyttelyssä on esillä yli 100 viestintäteknologian esinettä 1800-luvun lopulta nykypäivään sekä kuva- ja filmiarkistojen aarteita.
Tekniikan museon uusi näyttely ”Etäunelmia – yhteys yli ajan ja paikan” kertoo siitä, miten eri aikoina on unelmoitu yhteydestä yli ajan ja paikan, ja miten näitä unelmia on toteutettu sähköisten viestintävälineiden avulla.
Näyttelyssä tutustutaan viestintätekniikan keksintöihin. Esillä on yli 100 esinettä 1800-luvun lopulta nykypäivään, kuten esimerkiksi Euroopan ensimmäinen digitaalinen puhelinvaihde Nokian DX200 sekä kännykkätekniikan koko kehityskaari.
Esillä on myös kuva- ja filmiarkistojen helmiä. 1960-luvun olohuoneessa voi seurata suoraa tv-lähetystä Neil Armstrongin ensiaskelista kuussa. 1990-luvun sohvalta voi seurata tv-ohjelmaa, joka esittelee ihmeellisen internetin käyttöä. 2010-luvun olohuoneessa tutustutaan videoblogeihin.
Näyttelyssä on myös lukuisia kohteita, joissa kävijät saavat itse kokeilla, koskea ja osallistua. Kävijät voivat testata morsetustaitojaan, rakentaa piirilevyn, pelata sitaattipeliä ja muistella, millainen ääni syntyi, kun internet-yhteys otettiin modeemin kautta.
Avajaistapahtumassa M. A. Numminen
Näyttelyn avautumista juhlitaan kaikille avoimessa tapahtumassa lauantaina 10.9.2016.
Avajaistapahtumassa M. A. Numminen kertoo omasta suhteestaan radioamatööritoimintaan ja esittelee näyttelyssä esillä olevan DX-radionsa. Suomen radioamatööriliiton sähkötyspisteillä pääsee tutustumaan radioamatööriyteen käytännössä.
Etäunelmia-näyttely on ensimmäinen osa Tekniikan museon perusnäyttelyuudistusta. Vuonna 2017 on vuorossa tekniikan ja teollisuuden kehityspolkuja Suomessa esittelevä näyttely Tekniikan maa.
Etäunelmia-näyttely on esillä vuoteen 2021 asti. Sen valmistumista ovat tukeneet TEKin lisäksi Liikenne- ja viestintäministeriö, Suomen Kulttuurirahasto, Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö ja Teknologiateollisuus ry.
- Tekniikan museo, Viikintie 1, Helsinki, www.tekniikanmuseo.fi
- Avoinna: ti, ke, pe klo 9–17, to klo 9–19 ja la–su klo 11–17 (maanantaisin suljettu)
- Sisäänpääsy: 8/4/2/0 €, torstaisin ilmainen sisäänpääsy