Energianeuvos Aimo Puromäki in memoriam

|
Uutinen
Kuuntele

Muistokirjoitus. TEKin kunniajäsen, energianeuvos, DI Aimo Puromäki kuoli rauhallisesti kotonaan  91-vuotiaana sunnuntaina 25. elokuuta 2019. Hän oli syntynyt Helsingissä 25. toukokuuta 1928. 

Teknillisestä korkeakoulusta valmistunut Puromäki aloitti 1953 lähes 40 vuoden uran Helsingin kaupungin sähkölaitoksessa. Verkkoinsinöörinä hän oli mukana suuressa muutoksessa, missä kaupungin sähkönjakelussa siirryttiin tasavirrasta vaihtovirtaan. Jakeluosaston päällikkönä hän vaikutti tariffirakenteisiin sekä kulutuskäyräanalyyseillä että maailmanlaajuisen UNIPEDE –järjestön komiteatyössä. 

Aimo Puromäestä tuli Helsingin kaupungin energialaitoksen toimitusjohtaja vuonna 1982. Hänen aikanaan rakennettiin sekä uusi Salmisaaren että Vuosaaren voimalaitos. Hiilimies mukautui näissä vaiheissa maakaasumieheksi. Mittavat päästöjen vähennystoimet ja ympäristöraportointi aloitettiin ennen lakivelvoitetta. Vuoden 1991 jälkeen Puromäki jatkoi ABB Atomin toimitusjohtajana. Merkittäviä luottamustoimia ja jäsenyyksiä Puromäellä oli energiateollisuuden järjestöissä ja yrityksissä sekä insinöörialan järjestöissä. Energianeuvoksen arvo hänelle myönnettiin 1988. 

80-vuotispäivänään Puromäki perusti Kaupallisten ja teknillisten tieteiden tukisäätiö KAUTEen nimeään kantavan erikoisrahaston, josta myönnetään vuosittain apurahoja sähköhuollon energiatehokkuuden ja energiantuotannon ympäristövaikutusten tutkimukseen. Puromäki, jolla ei ollut perhettä, asui Vartiokylän talossaan naapurien ja kummityttönsä tukemana. Siellä soi klassinen musiikki ja vanha jazz mittavasta levykokoelmasta ja radiosta. ×

Kirjoittajat ovat Aimo Puromäen ystäviä.