Enemmän kuin museo

|
Uutinen
Kuuntele

Ensimmäistä kertaa jaetun Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon sai Puolanjuutalaisten historian museo Varsovassa. Museon on suunnitellut suomalainen Arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäki.

– Kantava ja hedelmällinen teema on rakennuksen kurinalaisen ulkomuodon ja muotokieleltään dramaattisen sisääntuloaulan välinen jännite, Aalto-yliopiston taloustieteen professori Sixten Korkman kuvaili Puolanjuutalaisten historian museota.

Korkman valitsi museon Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon saajaksi. Palkinnon myönsi Suomen Arkkitehtiliitto SAFA. Korkmanin mukaan palkitun museon hillitty arkkitehtuuri tuntuu oikealta tavalta lähestyä kohteen ideaa tavalla, joka kunnioittaa puolanjuutalaisten historiaa ja traagista kohtaloa.

– Rakennuksen tunnelma on kauttaaltaan harras ja arvokas, mutta myös lämmin ja elämänmyönteinen. Kyseessä on enemmän kuin museo: tämä rakennus on vahvasti merkityksellinen taideteos, joka muuttaa koko Varsovan ilmettä.

Korkmanin mukaan rakennuksen muoto ja julkisivu sopivat yhteen viereisen juutalaisgheton muistomerkin kanssa. Hän kehui palkintoperusteissaan myös rakennuksen aulatilaa.

– Iso sisääntuloaula jakaa tai jäsentää rakennusta ja on sen ydin. Sen korkeat ja kaareilevat tai aaltoilevat sekä lievästi rosoiset seinät hämmentävät tulijaa ja herättävät kysymyksiä tilan viestistä. Sitä tulkittaessa on esitetty monta metaforaa, mikä osaltaan kielii aulan onnistuneesta muotoilusta.

Kymmenen vuoden urakka

Arkkitehtitoimiston Lahdelma & Mahlamäki suunnittelema Puolanjuutalaisten historian museo valmistui keväällä 2013. Museorakennus toimii juutalaisen perinteen tutkimusta, opetusta ja kulttuuria edistävänä laitoksena. Sen perusnäyttely esittelee puolanjuutalaisen kulttuurin eri muotoja ja aikakausia keskiajalta nykypäivään asti.

Rakennuksen pääsuunnittelijana toimi professori Rainer Mahlamäki ja projektiarkkitehteina Riitta Id sekä Maritta Kukkonen. Museo toteutettiin yhteistyössä paikallisen arkkitehtitoimiston Kuryłowicz & Associates kanssa.

Mahlamäki vastaanotti Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon tiistaina 4.11.

– Lähes kymmenen vuotta kestänyt urakka saa hienon päätöksen. Tämä on palkinto meille kaikille, jotka omalla panoksellaan ovat rakennuksen syntyyn vaikuttaneet, Mahlamäki sanoi.

Puolan arkkitehtiliitto palkitsi Puolanjuutalaisten historian museon aiemmin tänä vuonna kahdella eri palkinnolla.

Arkkitehtuurin Finlandia -palkinto

  • Palkinnon myöntää Suomen Arkkitehtiliitto SAFA
  • Palkinto myönnetään kolmen viime vuoden aikana valmistuneen merkittävän uuden rakennuksen tai rakennusryhmän suunnittelusta tai korjaussuunnittelusta.
  • Se voidaan myöntää joko suomalaisen tai ulkomaisen arkkitehdin tai arkkitehtitoimiston Suomeen suunnittelemasta työstä tai suomalaisen arkkitehdin tai arkkitehtitoimiston ulkomaille suunnittelemasta työstä.
  • Esiraadin valitsemat neljä palkintoehdokasta olivat Puolanjuutalaisten historian museo Varsovassa, Serlachius-museo Göstan paviljonki Mäntässä, Helsingin yliopiston pääkirjasto Kaisa-talo sekä Seinäjoen pääkirjasto Apila.
  • Palkinto jaettiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa.
  • Lue lisää: www.arkkitehtuurinfinlandia.fi

 

Avainsanat: