”Emme saa muuttua Knuut Suureksi”

|
Uutinen
Kuuntele

Jyrki Kasvi yritti tehdä CV:tä, mutta siitä tuli Gantt-kaavio.

Palkkatyötä, yrittäjyyttä, opiskelua. Ja kaikkea samanaikaisesti. Työelämässä silpusta ja monista samanaikaisista rooleista on tullut arkipäivää.

– Meidän järjestelmämme ei osaa reagoida tällaiseen. Yhä useampi nuori aikuinen kokee, että heidän työuransa ja etujärjestöjen edustama käsitys suomalaisesta työstä eivät kohtaa toisiaan, TEKin hallituksen jäsen Jyrki Kasvi miettii.

– Yritin tehdä itselleni CV:tä, mutta siitä tuli Gantt-kaavio. Kaikkia rooleja ei pystynyt asettamaan aikajanalle, vaan siitä tuli verkko. TEKin pitää miettiä, miten tällä tavalla elävien ja työskentelevien asiaa hoidetaan, Kasvi jatkaa.

Kasvi ei ole kuitenkaan vielä naulaamassa hanskoja seinään. Hän uskoo, että TEKillä olisi oiva mahdollisuus nousta suunnannäyttäjäksi koko ammattiyhdistyskentän uudistamisessa. Esimerkiksi teknologian kehittyminen on yksi keskeisistä työelämän ja yhteiskunnan murroksen liikkeelle panevista voimista, ja siitä TEKillä on ainutlaatuista asiantuntemusta muihin liittoihin verrattuna.

– Maailma muuttuu ja edunvalvonnan tulee muuttua mukana. Muuten olemme kuin Knuut Suuri, joka käskee vuorovettä pysymään aloillaan. Sen sijaan voisimme yrittää opetella uimaan.

– Samalla joudumme kuitenkin miettimään monia asioita, jotka eivät ole kuuluneet perinteisesti ay-liikkeelle. Tällainen voisi olla esimerkiksi sosiaaliturvan kokonaisuudistus perustulon suuntaan.

Kasvi korostaa, että TEKin palveluja kehitettäessä pitää ottaa huomioon erityisesti, mihin suuntaan työelämä on kehittymässä ja minkälaisia palveluja se vaatii. 

Eikä Kasvi olisi Kasvi ellei samassa yhteydessä mainittaisi myös digitaalisuutta. Kolmivuotisen hallituskauden aikana hän aikoo pureutua TEKin digihankkeeseen, jonka tavoitteena on kehittää TEKin sähköisistä palveluista ammattijärjestökentän parhaita.

– Enää ei puhuta digitaalisista palveluista, vaan palveluista, joita on saatavilla eri kanavia pitkin. Mahdollisimman suuri osa palveluista pitäisi tarjota verkon välityksellä, jotta myös palvelutuotanto olisi mahdollista digitalisoida. Muuten emme saa mitään tuottavuushyötyjä toimintaamme.