Elokuva: Teekkarikulttuuria sadan vuoden takaa

|
Uutinen
Kuuntele

Jos kaipaat sadepäiväksi katsottavaa, surffaa Elonetin sivuille. Elonet-palvelussa on katsottavissa ilmaiseksi mykkäelokuva Polyteekkarifilmi vuodelta 1924.

Komediaa ja fantasiaa yhdistävä 77-minuuttinen Polyteekkarifilmi kertoo omien sanojensa mukaan ”tarinan urheilusta, polyteekkareista ja Olympon jumalista kahden tupsuniekan kertomana”.

Polyteekkarifilmin tekijät ovat pitkälti Teknillisen korkeakoulun opiskelijoita. Teknistä apua opiskelijat ostivat tuotantoyhtiö Suomi-Filmiltä. Elokuva syntyi, kun Teknillisen korkeakoulun ylioppilaskunta halusi tukea Suomen joukkueen matkaa Pariisin olympiakisoihin. Teekkarit järjestivät Helsingissä mainoskulkueen, jolla saatiin kasaan 350 000 markkaa. Pottia oli tarkoitus kasvattaa entisestään Polyteekkarifilmillä, mutta toisin kävi.

Polyteekkarifilmi sai ensi-iltansa kutsuvierasnäytöksessä Teknillisen korkeakoulun ylioppilaskunnan klubilla. Yleisö otti elokuvan niin innostuneena vastaan, että se näytettiin samana päivänä kahdesti. Varsinainen ensi-ilta koitti pari päivää myöhemmin 25.5.1924 Helsingin Kino-Palatsissa. Aikalaislehdistö kiitteli elokuvaa, mutta suuri yleisö ei innostunut. Elokuva tuotti ylioppilaskunnalle tappiota 125 000 markkaa.

Elokuvan arvo onkin lopulta muualla kuin tuotoissa. Elokuvaan on tallentunut vanhaa Helsinkiä ja teekkarikulttuuria sadan vuoden takaa.

Lähde: Kansallinen audiovisuaalinen instituutti

Avainsanat: