Elisa Jääskeläinen seisoo kahden EUCYS-kilpailun edustajan välissä.
Suomen edustaja Elisa Jääskeläinen (keskellä) voitti kemia-aiheisen palkinnon EU:n nuorten tiedekilpailussa Brysselissä 16.9.2023. Vasemmalla tuomariston puheenjohtaja Mariya Lyubenova.

Elisa Jääskeläinen voitti EU:n tärkeimmillä tiedemessuilla

|
Uutinen

Suomen edustaja Elisa Jääskeläinen on voittanut Brysselissä EU:n nuorten tiedekilpailussa kemian aihepiirin palkinnon. Tuotantotaloutta opiskelevan Jääskeläisen kilpailutyö käsitteli tekstiilijätteen hyödyntämistä.

Elisa Jääskeläinen kertoo yllättyneen voitosta.

– Lähdin kilpailuun aika rennolla mutta itsevarmalla asenteella, sillä olin varma omasta osaamisestani ja projektini arvosta. En kuitenkaan ajatellut voittavani mitään, etenkin kun näin ja kuulin muiden kilpailijoiden töiden aiheista, hän kertoo.

Jääskeläisen tekstiilijätteen hyödyntämistä käsittelevä kilpailutyö oli nimeltään Valuable Products from Waste Cotton – Optimising the Pre-treatment of Cellulose Nanocrystal Production. Jääskeläisen tutki tekstiilijätteen puuvillaselluloosaa, sen käsittelyä Aalto-yliopiston tutkimusryhmän kehittämällä uudella happohydrolyysi-menetelmällä ja puuvillan esikäsittelyn vaikutusta selluloosan hajoamiseen.

Tutustu Elisa Jääskeläisen työhön tarkemmin.

Jääskeläisen voittama CBE JU -palkinto sisältää osallistumisen aihepiirin konferenssiin Brysselissä 2024. CBE JU on lyhenne sanoista Circular Bio-based Europe Joint Undertaking. Se on osittain EU:n rahoittama tutkimus- ja innovaatiohanke.

European Union Contest for Young Scientists eli EUCYS-kilpailuun osallistui tänä vuonna 136 nuorta 36 maasta. Osallistujia oli eri Euroopan maista, mutta myös esimerkiksi Kanadasta, Kiinasta ja Etelä-Koreasta. Nuorten yhteensä 85 kilpailutyötä edustivat muun muassa biologiaa, matematiikkaa, kemiaa ja tietotekniikkaa. Kilpailu mainostaa olevansa EU-alueen tärkeimmät tiedemessut.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

Yleiskuva EUCYS-kilpailualueesta.
EUCYS-kilpailu oli avoin yleisölle: kilpailun järjestäjien mukaan näyttelyalueella kävi noin tuhat vierailijaa, muun muassa kilpailijoiden perheitä, kouluja ja median edustajia. Kuva: Michael Chia

Elisa Jääskeläisen mukaan parasta EUCYS-matkassa oli mahdollisuus viettää aikaa muiden samanhenkisten nuorten kanssa sekä itse kilpailun aikana että vapaa-ajalla.

– Oli tosi kiinnostavaa ja inspiroivaa kuulla muiden projekteista, kaikki oli ihan huikeita! Löysin paljon hyviä kavereita, kenen kanssa oli mukava hengailla. Pidän heihin yhteyttä näin jälkeenpäin myös, hän kertoo.

Jääskeläisen lisäksi Suomea edusti EUCYS-kilpailussa myös Tanvi Nandikonda. Hänen tutkimuksensa käsitteli ympäristöterveyttä. Jääskeläinen ja Nandikonda valittiin Suomen edustajiksi kotimaisesta Tutki-Kokeile-Kehitä-kilpailusta, jonka lukiolaissarjan voiton kaksikko jakoi viime huhtikuussa. Tutki-Kokeile-Kehitä on Tekniikan akateemiset TEKin ja Opinkirjon yhdessä järjestämä vuotuinen yleistiedekilpailu.

Nuorten lisäksi EUCYS-kilpailussa oli mukana Maunulan yhteiskoulun ja Helsingin matematiikalukion opettaja Salli Kulmala. Kulmala voitti opintomatkan Tutki-Kokeile-Kehitä-kilpailusta.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

Elisa Jääskeläinen ja Tanvi Nandikonda EUCYS-kilpailualueella muiden nuorten kanssa.
EUCYS-kilpailun tavoite on edistää nuorten yhteistyötä ja ajatusten vaihtoa sekä houkutella nuoria tiede- ja teknologiaurille. Kuvassa Suomen edustajat Elisa Jääskeläinen (mustat vaatteet) ja Tanvi Nandikonda (istumassa). Kuva: Michael Chia

Jääskeläinen arvosti keskusteluja kilpailun kansainvälisen tuomariston kanssa.

– Muutamat tuomarit eivät arvioineet työtäni, vaan halusivat muuten vaan kuulla ja kysellä aiheesta, mikä oli mukavaa.

Jääskeläinen aloitti tänä syksynä tuotantotalouden opinnot Aalto-yliopistossa. Kiinnostus kemiaan ei kuitenkaan ole hälvennyt.

– Suunnitelmani on valita kemia sivuaineeksi, jotta voisin mahdollisuuksien mukaan tutkia selluloosaan hajoavuutta vielä vähän tarkemmin.

Lue myös: Isoisän muisto ja vihreät arvot näkyivät nuorten voittajatöissä

Lue myös: Vinkkaa juniorille TuKoKe-kilpailusta