kaksi henkilöä tutkii pienoismallia

Arkkitehdeille ja ICT-alalle uudet työehto­sopimukset

|
Uutinen

Molemmat työehtosopimukset syntyivät tänään. Sopimuksien kustannusvaikutus on 1,8 prosenttia.

Sekä arkkitehtisuunnittelualan että ICT-alan ylemmille toimihenkilöille syntyi uudet työehtosopimukset tänään, kun sopimuksista neuvotelleet liitot hyväksyivät 5.1. saavutetut neuvottelutulokset. ICT-alan neuvottelijat ovat Ylemmät toimihenkilöt YTN ja Palvelualojen työnantajat Palta. Arkkitehtien työehtosopimuksessa neuvottelijana on lisäksi Arkkitehtitoimistojen liitto ATL.

ICT-alan sopimus koskee muun muassa teleoperaattoreilla, puhelinyhtiöissä sekä verkonrakennus- ja ylläpitoyrityksissä työskenteleviä ylempiä toimihenkilöitä.

Molempien alojen uudet työehtosopimukset ovat voimassa 30.11.2023 saakka, mutta ne ovat irtisanottavissa päättymään jo 30.11.2022 mikäli osapuolet eivät pääse sopimukseen vuoden 2023 palkankorotuksista. Sopu pitää syntyä lokakuun loppuun mennessä.

Molempien alojen palkkaratkaisu noudattaa Teknologiateollisuudessa syntyneiden ylempien toimihenkilöiden palkkaratkaisuja. Tänä vuonna kaikkien palkkoja korotetaan yleiskorotuksella 0,9 prosenttia minkä lisäksi työantaja maksaa haluamallaan tavalla 0,9 prosentin työpaikkakohtaisen erän. Paikallisesti työnantaja voi sopia luottamusmiehen tai henkilöstön kanssa korkeammista korotuksista.

– Paikallisesti kannattaa neuvotella, mutta huonoa sopimusta ei tietenkään pidä tehdä, sanoo ICT-alan sopimusalavastaava Kosti Hyyppä.

Uuden sopimuksen myötä palkankorotusten sopiminen paikallisesti on ensimmäistä kertaa mahdollista myös arkkitehtisuunnittelualalla.

– Vaikka etätyöstä ei tullut mitään uutta varsinaiseen TES-sopimukseen, suosittelen, että työpaikoilla käytäisiin keskustelua etätyön pelisäännöistä. Teimme TESin liitteeksi listan asioista, joista kannattaa keskustella, arkkitehtisuunnittelualan sopimusalavastaava Tuula Aaltola kertoo.

Lue lisää: Arkkitehdeille uusi työehtosopimus

Lue lisää: ICT-alan uusi työehtosopimus on voimassa nyt