Älykästä osaamista rakennetaan yhdessä

|
Uutinen
Kuuntele

Uusimaa innovoi -tapahtuma keräsi yhteen alueen innovaatiotoimijat. TEK on mukana edistämässä uusia työnteon tapoja ja rakentamassa parempaa innovaatioympäristöä.

Uusimaa erikoistuu älykkääseen osaamiseen, ja sillä on viisi älykkään erikoistumisen kärkeä. Uudenmaan kärjet ovat kaupunkien cleantech, terveys ja hyvinvointi, teollisuuden digitaalinen uudistuminen, arjen hyvinvointikaupunki ja fiksu kansalainen. Näiden sateenvarjojen alle kootaan alan toimijat, osaaminen ja hankkeet.

Osana prosessia järjestettiin 13.5. Otaniemen Urban Millissä Uusimaa innovoi -tapahtuma, joka keräsi yhteen innovaatiotoimijat, kehittämishankkeet ja -verkostot, yritykset ja päättäjät.

– Tavoitteena on, että kaikki täällä olevat tutustuvat toisiinsa ja syntyy uusia porukoita, jotka alkavat toteuttaa uusia asioita, evästi Urban Millin vastaava tuottaja Kari Mikkelä.
 

TEK auttaa ja tukee yrittäjiä

Tapahtumaan osallistui yli 70 toimijaa. Mukana oli niin yrityksiä, oppilaitoksia, julkisen sektorin eri toimijoita kuin kehittämisverkostojakin. Myös TEK oli mukana tapahtumassa. Päivän teemana oli uusi työ, uudet työnteon tavat sekä yhdessä tekeminen.

Myös TEKin jäsenten keskuudessa uudenlaiset tavat tehdä töitä lisääntyvät. Esimerkiksi pää- tai sivutoimisena yrittäjä työskentelee noin kahdeksan prosenttia tekkiläisistä. Lisäksi noin neljännes jäsenistä on harkinnut yrittäjyyttä.

– Tavoitteena on saada palkansaajan ja yrittäjän statuksen määrittely yksiselitteisemmäksi ja siirtyminen roolista toiseen helpommaksi, jotta yrittäjäksi ryhtyvä ei menettäisi etujaan ja sosiaaliturvaansa, kertoo TEKin yrittäjyysasoista vastaava asiamies Martti Kivioja.

TEK on myös kehittänyt yrittäjille suunnattuja palveluitaan. Esimerkiksi TEKin jäsenet voivat hankkia itselleen Suomen Yrittäjien palvelupaketin ilman, että heidän tarvitsee erikseen liittyä Suomen Yrittäjien jäseniksi. TEKin lakimiehet Anna Kallio ja Ralf Forsén myös neuvovat jäseniä henkilökohtaisesti yrittäjyyteen liittyvissä kysymyksissä.
 

Rakennamme kilpailukykyistä innovaatioympäristöä

Yhtenä päivän tavoitteena oli verkostoida eri innovaatiotoimijoita keskenään. TEK on myös rakentamassa kilpailukykyistä innovaatioympäristöä. Tässä työssä tärkeitä yhteistyötahoja ovat olleet muun muassa Tekes, VTT, Protomo-toimijat, Sitra sekä työ- ja elinkeinoministeriö.

TEK panostaa myös yksilöiden innovaatiovalmiuksien kehittämiseen. Olemme mukana järjestämässä Läpimurtajat 2016 -tapahtumaa, joka on Helsingissä 2. kesäkuuta.

– Tapahtumassa kuullaan ja pohditaan, mihin ideoihin tuotekehitysprosessissa kannattaa tarttua ja miten niistä kehitetään kannattavaa liiketoimintaa, kertoo TEKin tekniikka- ja yhteiskuntayksikön johtaja Pekka Pellinen.