Akavan opiskelijat: Opintotuesta leikkaamalla ei säästetä

|
Uutinen
Kuuntele

Uudistus vaarantaa merkittävästi koulutuksellisen tasa-arvon ja mahdollisuudet vastata työelämän monipuolisiin ja muuttuviin tarpeisiin, korostaa Akavan opiskelijat.

Akavan opiskelijat vastustaa eduskunnan kaavailemaa opintotukiuudistusta, jossa opintotukea ei enää myönnettäisi toiseen samantasoiseen korkeakoulututkintoon.

Opintotukea leikkaamalla ei pidennetä työuria tai säästetä – päinvastoin. Hallitus kaavailee, että opintotuen rajaamisella vain yhteen tutkintoon saadaan 10,5 miljoonan euron säästöt.

– Työmarkkinat ovat jatkuvassa muutoksessa, ja meidän tulee taata mahdollisuus uudelleen kouluttautumiseen ja elinikäiseen oppimiseen, jotta meillä riittää huippuosaajia myös tulevaisuudessa, painottaa Akavan opiskelijoiden puheenjohtaja Henna Hirvonen.

Muutos hylättävä

Akavan opiskelijat huomauttavat, että nykyinen korkeakoulujärjestelmä ei anna juurikaan mahdollisuuksia esimerkiksi aiemmin hankitun osaamisen tunnustamiseen. Toiselle koulutusalalle siirtyminen ei useinkaan onnistu alemman korkeakoulututkinnon jälkeen, vaan opiskelijan on aloitettava alusta. Opintotukimuutoksen myötä tällainen ei olisi kuitenkaan mahdollista. Myös työelämässä ajautuu helposti umpikujaan, kun aiemmin suoritetulla tutkinnolla ei enää työllisty.

Akavan opiskelijat vaatii, että eduskunta hylkää annetun esityksen opintotuen muuttamiseksi.
Opintotukilain muutosesitys tulee eduskunnan toiseen käsittelyyn perjantaina 13. maaliskuuta.

Avainsanat: