Akava: Palkansaajien on tehtävä ratkaisu yhdessä

|
Uutinen
Kuuntele

Akava vaatii, että palkansaajat tekevät yhteistyössä maan hallitukselle tarjouksen tasapuoliseksi paketiksi, jolla viiden prosentin kilpailukykyhyppy voidaan saavuttaa.

– Rakenteellisia uudistuksia on tehtävä, mutta siten, että ne koskettavat tasapuolisesti kaikkia. Akava ei hyväksy ratkaisua, joka painottuu epäoikeudenmukaisella tavalla vain julkisen sektorin työntekijöiden ja erityisesti naisten maksettavaksi, puheenjohtaja Sture Fjäder tiivistää Akavan torstaina kokoontuneen hallituksen linjauksen.

Akavan mielestä ratkaisun tulee sisältää keinoja, joissa on jotakin yhteistä kaikille ja sen lisäksi alakohtaisesti sovittavia elementtejä. Akava on valmis liikkumaan lomarahoissa tai vaihtoehtoisesti työajoissa.

Työnantajamaksujen alentaminen johtaisi Akavan mielestä nykyisessä työttömyystilanteessa joko etuuksien leikkaamiseen tai palkansaajien maksujen nostoon. Akava huomauttaa, että työttömyyttä ei voi maksattaa vain palkansaajilla tai leikkaamalla työttömiltä.

Eri toimialojen tarpeissa on eroja

Akavan hallitus kritisoi hallituspuolueiden tapaa ajaa viiden prosentin kululeikkauksia yhdellä ja samalla tavalla kaikille toimialoille, koska eri toimialojen sekä yritysten välillä ja tarpeissa on suuria eroja.

– Maan hallitus on oikeassa siinä, että Suomen työllisyys ja talous on saatava kasvu-uralle. Hallituksen keinot vaan ovat väärät. Koska tämänhetkisestä pattitilanteesta on kuitenkin päästävä eroon ja rakenteellisia uudistuksia tehtävä nopeasti, työntekijöiden on tehtävä hallitukselle pian yhteinen vaihtoehtoinen esitys, Fjäder sanoo.

Akava pitää maan hallituksen listaa erittäin epätasa-arvoisena, eikä sen toteuttaminen kuulu oikeusvaltion toimintatapoihin. Myös usko listan tehoon alkaa heikentyä yhä laajemmalla taholla. Maan hallitus on esittänyt muun muassa ylityökorvausten, sunnuntailisien ja vuosilomien leikkaamista sekä sairauskarensseja.

– Meillä on jo suuri joukko yrityksiä, jotka ovat irtisanoutuneet hallituksen leikkauksista, koska ne eivät sovi niiden menestymisstrategiaan. Ei ole mitään järkeä pakottaa yritykset toteuttamaan keinoja, joita ne eivät halua ja jotka pahimmillaan heikentävät työntekijöiden sitoutumista työnantajaansa. Heidän toimentulostaan puhumattakaan.