Akava: Kolmikannan kuoppaamisen sijaan uudistavaa yhteistyötä

|
Uutinen
Kuuntele

Kolmikannan kuoppaamisen sijasta työmarkkinajärjestöjen ja poliitikkojen tulisi tehdä laajempaa yhteistyötä työelämän rakenteiden uudistamiseksi, sanoo Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder.

Fjäder on huolestunut viime kuukausina toistuneista esityksistä, joilla pyritään romuttamaan työntekijöiden oikeusturvaa ja työhyvinvointia.

– Olemme onnistuneet konsensuksen avulla torjumaan yritykset avata Suomeen halpatyömarkkinat ja epäterveen palkkakilpailun sekä luomaan mahdollisuuksia tasapuoliseen paikalliseen sopimiseen. Olemme jopa luoneet hyvän työterveyshuollon. Kaikkea tätä vastaan hyökätään nyt.

Fjäder ihmettelee, miksi jo valmiiksi huonon taloustilanteen aikana pyritään murtamaan sopimisen mallia, jolla on taattu kilpailukykyä, ennustettavuutta, talouskasvua ja yhteiskuntarauhaa vuosikymmenten ajan. Hän toivoo vastakkainasettelun ja riidankylvämisen sijaan laajaa yhteistyötä.

Työelämää uudistettava tämän päivän tarpeisiin

– Totta kai meidän on saatava tuloksia aikaiseksi tästä eteenpäinkin. Olemme jo todenneet olevamme valmiita keskustelemaan – jälleen kerran – työttömyysturvan uudistamisesta. Me haluamme uudistaa työelämää, työsuhteita, sosiaaliturvaa ja palkanmuodostusta vastamaan tämän päivän ja tulevaisuuden tarpeita, Fjäder sanoo.

Fjäder huomauttaa, että työmarkkinajärjestöt ovat solmineet lyhyessä ajassa eläkeratkaisun, kaksi laajaa maltillista keskitettyä palkkaratkaisua sekä muita tulo- ja sosiaalipoliittisia ratkaisuja.