Akava ja JUKO: Sote-uudistus ei saa johtaa koulutusleikkauksiin

|
Uutinen
Kuuntele

Akava ja Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO pelkäävät, että jos sosiaali- ja terveyspaleluiden kustannukset nousu johtaa koulutusleikkauksiin.

Akava Ja JUKO ovat huolestuneita Kuntaliiton julkaisemista tutkimustuloksista, joiden mukaan kunnat eivät kykene järjestämään asukkailleen muita palveluita.

– Pidän todennäköisenä, että kunnissa joudutaan jatkossakin leikkaamaan peruskoulusta ja varhaiskasvatuksesta, jotta kasvavat sotekustannukset pystytään kattamaan. Koululaisia ei saa laittaa sotesotkun maksumiehiksi, Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder varoittaa.

JUKOn mielestä sote-ehdotus on epäonnistunut myös kansalaisten vaikuttamisen ja osallistumisen kannalta. Kolme neljäsosaa kunnista katsoo, ettei sote-alueen hallintomalli toimi demokratian näkökulmasta. Hallinto ei tue myöskään kunnan omistajaohjausta

Fjäderin mukaan eduskunnan käsittelyssä olevaa soteuudistusta ei kannata toteuttaa esitetyssä muodossa.

– Uudistuksessa olisi pitänyt erottaa palveluiden tuotantovastuu palveluiden tilaaja- ja rahoitusvastuusta. Pitämällä kaikki kolme lankaa samoissa käsissä tuottavuus ei nouse eikä kaivattuja säästöjä synny.