Akava: Hallituksen toimet ostovoiman parantamisessa jäivät puolitiehen

|
Uutinen
Kuuntele

Maan hallituksen toimet ostovoiman lisäämisessä ja sitä kautta työllisyyden parantamisessa jäivät puolitiehen, huomauttaa Akava. Hallitus teki minihallitusneuvotteluissa myönteisiä linjauksia kasvun ja työllisyyden parantamiseksi, mutta myös painotukset tutkimukseen ja kehitykseen jäivät vajaaksi.

– On hyvä, että hallitus ryhtyy toimiin ostovoiman parantamiseksi. Ansiotuloverotuksen inflaatiotarkistukset olisi pitänyt kuitenkin toteuttaa ehdottomasti kaikilla palkkatasoilla. Työllisyys- ja kasvusopimuksen palkankorotukset toteutettiin eurolinjalla ja niin sanotun solidaarisuusveron tulorajaa alennettiin kehysriihessä. Nyt kaikkien palkansaajien ostovoimasta olisi tullut huolehtia yhtäläisesti, sanoo pääekonomisti Eugen Koev.

Ostovoimaa olisi lisännyt myös työeläkkeiden indeksin ja ansiosidonnaisen työttömyysturvan leikkausten peruuttaminen.

– Hallitus lupaa kunnioittaa sitä, että se uudistaa ja kehittää työelämää kolmikantaisesti. Luottamusta olisi vielä lisännyt, jos päätökset eläkeindeksistä ja ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta olisi arvioitu uudestaan, sanoo johtaja Pekka Piispanen.

Minihallitusneuvotteluissa tehtiin joitakin uusia panostuksia perusopetuksen laatuun, osaamiseen, digitalisoitumiseen ja yliopistojen perusrahoitukseen. Päätöksistä puuttuu kuitenkin pitkäjänteisyys.

– Myös tutkimukseen ja kehitykseen tulevat panostukset näyttävät hyvin ohuilta, ja niistäkin puuttuvat konkreettiset luvut. Innovaatioita ja uutta työtä tukevat hankkeet olisivat olleet elinkeinopolitiikan uudistamisessa ja kasvun tukemisessa erityisen tärkeitä. Hallituksella oli hyvää yritystä, mutta se jäi puolitiehen, Koev sanoo.

Infra- ja rakentamishankkeiden rahoitus on tärkeää sekä työssä käynnin että elinkeinopolitiikan edistämiseksi. Päätös homekoulujen saneerauksista tukee sekä sivistystä että työntekijöiden ja oppilaiden terveyttä ja hyvinvointia.

Akava pitää hyvänä sitä, että Alexander Stubbin tuleva hallitus sitoutui Jyrki Kataisen hallituksen talouspoliittiseen linjaan. Konkreettiset rakenteelliset uudistukset ovat välttämättömiä kestävyysvajeen umpeen kuromiseksi. Julkinen talous on saatava kuntoon.