Aalto-yliopiston Samuel Kaski valittiin akatemiaprofessoriksi

|
Uutinen
Kuuntele

Suomen Akatemia on valinnut kahdeksan uutta akatemiaprofessoria.

Aalto-yliopiston tietojenkäsittelytieteen professori Samuel Kaski on valittu uudeksi Suomen Akatemian akatemiaprofessoriksi. Kaski työskentelee Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston yhteisen Tietotekniikan tutkimuslaitos HIITin johtaja. Lisäksi hän johtaa myös Suomen Akatemian laskennallisen päättelyn huippuyksikköä (COIN).

Suomen Akatemian mukaan Kaski on edelläkävijä koneoppimisen tekniikoiden ja sovellusten kehittäjänä monella saralla, ja hän on tehnyt merkittäviä tieteellisiä avauksia monitieteisellä tutkimusalallaan.

Kaski kehittää laskennallisia niin sanottuja koneoppimismenetelmiä useiden tietolähteiden analysointiin. Menetelmiä voidaan hyödyntää esimerkiksi yksilöllistetyn lääketieteen tutkimuksessa, jossa tavoitteena on oppia ennustamaan hoitojen tehoa käyttämällä aineistoja, joissa näytemäärä on erittäin pieni, mutta muuttujien määrä valtava.

Mahdollisuus täysipäiväiseen tutkimustyöhön

Suomen Akatemia valitsi myös seitsemän muuta akatemiaprofessoria. Kasken lisäksi uusiksi akatemiaprofessoreiksi valittii professorit Pertti Alasuutari (Tampereen yliopisto), Hannu Häkkinen (Jyväskylän yliopisto), Kai Kaila (Helsingin yliopisto), Matti Keloharju (Aalto-yliopisto), Riitta Lahesmaa (Turun yliopisto), Virpi Lummaa (Turun yliopisto) ja Seppo Ylä-Herttuala (Itä-Suomen yliopisto).

Akatemiaprofessuurin tavoitteena on antaa kansainvälisellä huipulla olevalle tieteenharjoittajalle mahdollisuus tehdä täysipäiväistä tieteellistä tutkimustyötä. Akatemiaprofessorin odotetaan edistävän alansa tutkimusta merkittävästi ja kehittävän luovaa tutkimusympäristöä.

Akatemia rahoittaa tällä hetkellä 42 viisivuotista akatemiaprofessuuria monipuolisesti eri tieteenaloilla.

Avainsanat: