Aalto-yliopiston opiskelijat suunnittelukilpailun finaaliin

|
Uutinen
Kuuntele

TEK on mukana tukemassa sähkötekniikan korkeakoulun opiskelijoista koostuvan ryhmän osallistumista IEEE:n suunnittelukilpailun finaaliin Yhdysvaltojen Memphisissä.

Aalto-yliopiston opiskelijoiden Aapo Vienamon, Mikko Heinon, Aapo Oksmanin ja Jalmari Toivasen joukkue Team Aalto Elec nousi kilpailussa kolmen parhaan joukkoon. Ryhmän suunnittelemaa ja valmistamaa UHF-taajuusalueen RFID-järjestelmää voidaan käyttää muun muassa kirjaston kirjojen paikantamiseen. RFID-teknologiaan perustuvien järjestelmien etu on, ettei näköyhteyttä kirjaan tarvita. Valmis laite lukee kirjassa olevan tunnisteen noin kolmen metrin säteeltä.
 
Idea järjestelmään lähti käytännön ongelmasta: – Omalla radiotekniikan laitoksellamme kirjoja löytyy eri paikoista ja monista huoneista. Useat kirjat keskittyvät hyvin kapeaan aiheeseen ja niitä tarvitaan harvoin. Laitteen avustuksella kirjoja ei tarvitse etsiä käsipelillä, herrat kertovat.
 
Ryhmän suunnittelema laitteisto on valmistettu edullisista komponenteista ja soveltuisi siten myös edulliseen teollisuustuotantoon. Suurimpana haasteena järjestelmälle aiheutui toimivuus erilaisissa ympäristöissä – kirjan koko ja paperin laatu vaikuttavat lukuetäisyyteen.
 

Odottavaisin mielin

 
– Viime hetkinä ollut niin paljon hommia, ettei matkaa ole juuri ehtinyt miettiä. Suurin osa meistä ei ole vielä käynyt Yhdysvalloissa, joten odotamme matkaa innolla, kilpailijat toteavat, – on mielenkiintoista päästä vaihtamaan ajatuksia muiden kilpailijoiden kanssa ja näkemään heidän tuotoksensa.
 
Kilpailu järjestetään osana ensi viikon kestävää maailman suurinta antennialan konferenssia. Lisätietoja konferenssista ja kilpailusta osoitteesta www.2014apsursi.org. TEK seuraa ensi viikolla järjestettävän finaalin tapahtumia.
 

Päivitys 13.8.: Joukkue sijoittui upeasti toiseksi IEEE:n järjestämässä antennialan kansainvälisessä kilpailussa.