Janne Lindqvist katsoo kameraan.

Aalto alkaa kouluttaa teknillisen psykologian kandidaatteja syksyllä

|
Uutinen

Upouusi teknillisen psykologian kandidaatin tutkinto tarjoaa perusteet luonnontieteestä, tekniikasta ja psykologiasta. Haku alkaa pian.

Kuvateksti: Yhä useampi tietotekniikan opiskelija on tekemisissä psykologian teorioiden kanssa, professori Janne Lindqvist kertoo.

Kevään 2022 yhteishaussa voi hakea opiskelemaan Aalto-yliopiston uuteen kandidaattiohjelmaan, joka yhdistää psykologian tekniikkaan. 

Mistä lähti idea kouluttaa teknillisen psykologian kandidaatteja, pääaineen vastuuprofessori Janne Lindqvist?

– Aalto-yliopiston psykologit ehdottivat alun perin tällaista pääainetta, ja esimerkiksi peli- ja tekoälytutkijat soveltavat psykologian teorioita. Innostuin heti, että tällainen pääaine on täysin timanttia, ja tätä Suomi tarvitsee.

Lindqvist on tutkinut ja opettanut ihmisten ja tietokoneiden välistä vuorovaikutusta kymmenen vuotta Yhdysvalloissa. Yhä useammat yritykset ovat kiinnostuneet ihmisläheisen teknologian osaajista. 

– Psykologiaa sovelletaan esimerkiksi tietoturvan kehittämisessä, kun tutkijat pohtivat, miten salasanajärjestelmät voitaisiin korvata paremmilla. Salasanojen unohtaminen maksaa yrityksille miljoonia joka vuosi.

Teknillisen psykologian kandidaatin tutkinto tarjoaa perusteet luonnontieteestä, tekniikasta ja psykologiasta, minkä jälkeen opiskelija voi jatkaa diplomi-insinööritutkintoihin valmistaviin maisteriohjelmiin. Opiskelija voi erikoistua esimerkiksi saavutettavuusasiantuntijaksi tai sähköisten terveyspalvelujen kehittäjäksi. Koulutus ei anna psykologin pätevyyttä.

Teknillinen psykologia toimii tietotekniikan laitoksen lisäksi yhteistyössä signaalinkäsittelyn ja akustiikan, tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan sekä neurotieteen ja lääketieteellisen tekniikan laitosten kanssa. 

Uusi pääaine houkuttelee naisia

Teknillinen psykologia on kiinnostanut laajasti nuoria ja opiskelijoita.

– Kun tiedotimme uudesta koulutusohjelmasta syyskuussa, sain jatkuvasti yhteydenottoja opiskelijoilta – tähän mennessä pelkästään naisilta, Lindqvist kertoo.

Uuden koulutuksen tarkoitus onkin lisätä naisopiskelijoiden määrää ja saada erilaisia opiskelijoita Aalto-yliopistoon. Koulutusohjelma kertoo verkkosivuillaan tavoitteekseen myös tasa-arvoisemman ja ihmislähtöisemmän teknologian kehittämisen.

– Esimerkiksi virtuaalitodellisuuslaitteita oli testattu aiemmin vain miehillä, ja myöhemmin kävi ilmi, että moni nainen saattoi tulla pahoinvoivaksi VR-teknologiasta.

Uuteen pääaineeseen otetaan 30 opiskelijaa sisään. Ohjelmaan haetaan diplomi-insinööri- ja arkkitehtikoulutuksen yhteisvalinnan kautta. 

Uuden koulutusohjelman suunnittelijat ovat ehtineet miettiä myös opiskelijaelämän järjestämistä ja keskustelleet kilta-aktiivien kanssa, mikä kilta ottaa aluksi uudet teknillisen psykologian opiskelijat siipiensä suojiin.

– Odotamme kollegojen kanssa innolla ensimmäisten opiskelijoiden saapumista. Toivottavasti pääsemme opettamaan heitä henkilökohtaisesti paikan päällä, Lindqvist hehkuttaa.

Yhteishaku koulutusohjelmaan on 16.–30.3.2022.

  • Lue lisää: dia.fi
  • Mitä on teknillinen psykologia ja miten sitä haetaan opiskelemaan? Katso webinaari YouTubessa

Juttua muokattu 11.3.2022 kello 10.40. Muutettu otsikon ja tekstin ilmaisu teknillisiä psykologeja muotoon teknillisen psykologian kandidaatteja.


 

Avainsanat: