300 miljoonan euron kasvuohjelmat vauhdittavat ICT-alan kasvua

|
Uutinen
Kuuntele

Tekes on käynnistämässä kokonaisvolyymiltaan 300 miljoonan euron kasvuohjelmat ICT-alan kasvun vauhdittamiseksi. Oulun seudulle suunnataan oma ohjelma.

Tekes käynnistää syksyn aikana kolme uutta ohjelmaa, joiden sisällössä tietotekniikalla ja digitaalisuudella on keskeinen rooli. Ohjelmat suuntautuvat teollisen internetin, 5G-teknologioiden sekä terveyden ja hyvinvoinnin digitaalisten sovellusten alueelle.

Jokainen käynnistyvä ohjelma on laajuudeltaan noin 100 miljoonaa euroa, josta Tekesin osuus on noin puolet. Tekes rahoittaa osan yritysten kehityshankkeiden kuluista. Ohjelmista tehdään käynnistyspäätös lokakuussa.

– Tarvitsemme tällaisia ohjelmia, jotta rakennemuutoksen kanssa painiva ICT-ala saadaan uuteen nousuun. Ohjelmien avulla Suomen kiistaton ICT-osaaminen saadaan nivottua muiden alojen vetomoottoriksi, kiteyttää yksikönjohtaja Pekka Pellinen TEKistä.

– Tämä on hyvä kokonaisuus, ja kaikilla kolmella ohjelmalla on selkeät omat tavoitteet, Pellinen jatkaa.

Tukea muun muassa tuotekehitykseen ja kokeiluihin

Yritykset voivat saada rahoitusta tuotekehitykseen, kansainvälistymisen suunnitteluun, nopeisiin kokeiluihin ja pilotointiin sekä organisaation kehittämiseen.

Lisäksi ohjelmat verkottavat yrityksiä kotimaassa ja kansainvälisesti esimerkiksi eurooppalaisissa ohjelmissa, Kiinassa ja Yhdysvalloissa. Ne voivat myös järjestää muun muassa yritysten ja pääomasijoittajien tapaamisia.

– Suomen vahva ICT-osaaminen on valttikortti, joka meidän pitää ymmärtää ja osata käyttää. Kaivakaa käyttämättä jääneet tuotekehitysideat kaapista, tehkää jotain uudenlaista, kokeilkaa ja pilotoikaa. Pannaan kulut puoliksi, kannustaa Tekesin pääjohtaja Pekka Soini tiedotteessaan yrityksiä.

Ouluun 50 miljoonan euron ohjelma

Tekesin kolmen kasvuohjelman lisäksi käynnistetään erityisesti Oulun seudulle näitä ohjelmia tukeva 50 miljoonan euron Hilla-ohjelma. Sen tavoitteena on luoda 5 000 uutta hightech-työpaikkaa Oulun seudulle vuoteen 2020 mennessä.

Uusien ohjelmien on myös tarkoitus linkittyä jo olemassa oleviin projekteihin.

Tekes on myös käynnistämässä kampanjaa, jolla rohkaistaan pk-yrityksiä digiosaajien palkkaamiseen. Tekes voi uuden ohjelman avulla maksaa puolet uuden työntekijän palkkakuluista enimmillään vuoden ajalta.