Kaksi henkilöä keskustelee pöydän ääressä.
Muu

Unelmatyössä vai unelma työstä? -videopodcast

Kirjailija ja toimittaja Roman Schatzin juontamassa videopodcastissa pohditaan eri vieraiden kanssa, kuinka kansainväliset osaajat ja suomalainen työelämä loksahtaisivat parhaiten yhteen. Kaikki jaksot on tekstitetty suomeksi ja englanniksi. 

Tapahtuman tiedot

Päivämäärä

20.09-21.09.2022

Aika

08:00

Teemat

Työelämätaidot

Kieli

Englanti; Suomi

Ensimmäisessä jaksossa "Aika tukkia aivovuoto" vieraina ovat Patricia Virsinger ja Shannon Nichols, jotka selvittivät vuonna 2021 TEKille, miten kansainväliset osaajat työllistyvät Suomessa ja millaisia esteitä heidän työllistymiselleen on. Jaksossa käydään läpi heidän löydöksiään ja myös omia kokemuksiaan. Jakso on puhuttu englanniksi ja tekstitetty suomeksi ja englanniksi. 

Lue lisää Patrician ja Shannonin tutkimuksesta

Aika tukkia aivovuoto

Toisessa jaksossa "Apua, tukea ja esteiden poistoa" vieraina ovat Business Finlandin Talent Boost -ohjelman johtaja Ulla Hiekkanen-Mäkelä sekä Baronan kansainvälisestä työvoimasta vastaava johtaja Elina Koskela. Käsittelyssä ovat erityisesti erilaiset keinot, joilla Suomi pyrkii tai voisi pyrkiä helpottamaan maahanmuuttajien työllistymistä sekä yritysten näkökulmat aiheeseen. Keskustelussa sivutaan myös maahanmuuttoon liittyvää byrokratiaa sekä annetaan vinkkejä ensimmäisen ulkomaisen osaajan palkkaamiseen. Jakso on puhuttu suomeksi ja tekstitetty englanniksi ja suomeksi. 

Apua, tukea ja esteiden poistoa

Kolmannessa jaksossa "Elämäperäinen maahanmuutto" vieraina ovat Roberto Castagno ja Vlad Stirbu, jotka ovat kummatkin asuneet Suomessa yli 20 vuotta. Heillä molemmilla on myös taustansa Nokiassa. Jaksossa keskustellaan esimerkiksi Suomeen kotoutumisesta ja asettumisesta, suomalaisen yhteiskunnan omaleimaisuudesta sekä anonyymista rekrytoinnista. Jakso on puhuttu englanniksi ja tekstitetty suomeksi ja englanniksi. 

Elämäperäinen maahanmuutto

Neljännessä jaksossa "Iranista Iisalmeen" vieraana on Genelecin toimitusjohtaja Siamäk Naghian. Hänen kanssaan keskustellaan esimerkiksi maailmanlaajuisen yritystoiminnan vetämisestä Iisalmesta käsin, hänen tiestään toimitusjohtajaksi sekä Suomen muutoksesta yli 35 vuoden aikana. Jakso on puhuttu suomeksi ja tekstitetty englanniksi ja suomeksi. 

Iranista Iisalmeen

Roman Schatz

Podcastin juontaja Roman Schatz

Roman Schatz on saksalaissyntyinen suomalainen kirjailija ja toimittaja. Hän on julkaissut viisitoista teosta romaaneista tietokirjoihin, oppikirjoihiin sekä sarjakuva-albumeihin, ja on monelle tuttu myös televisiosta. Schatz muutti Suomeen vuonna 1986 omien sanojensa mukaan rakkauden perässä, ”hormonaalisena maahanmuuttajana”. Ulkomaalaisia oli tuolloin Suomessa niin vähän, ettei kielikoulutusta oikeastaan ollut eikä juuri kukaan puhunut kotoutumisesta. Schatz onkin nähnyt ja kokenut kansainvälistymisen tuoman muutoksen.