Kaksi miestä tekee tutkimusta
Teemailta

Johdanto tekoälyn etiikkaan

Mistä tietää, onko jokin tekoälyteknologia eettisesti kestävä? Voiko tekoälyä käyttää eettisesti? Kenen sitä kuuluu arvioida ja miten? Eetikko, teologian tohtori Anna Seppänen (CoHumans Oy) ja tekoälyasiantuntija, tekniikan tohtori Pasi Lehtimäki (Gofore Oyj) yhdistävät voimansa teemaillassa. Ilta tarjoaa tutkimusperustaisen, konkreettisen ja taatusti asiantuntevan johdannon tekoälyn etiikkaan. Annan ja Pasin teesi on, että jokaisen asiantuntijatyössä toimivan tulee ymmärtää tekoälyn eettisiä mahdollisuuksia ja riskejä. Erityisesti eettistä ymmärrystä edellytetään niiltä, jotka kehittävät, hallinnoivat ja tilaavat tekoälyjärjestelmiä. 

Haluatko oppia aiheesta syvällisemmin? Askelmerkit tekoälyn etiikkaan -verkkovalmennuksen ilmoittautuminen on auki 28.4. asti. 

Tutustu verkkovalmennukseemme

Tapahtuman tiedot

Päivämäärä

17.04.2024

Aika

17:00-18:30

Paikka

Webinaari

Teemat

Teknologia ja innovaatiot

Kieli

Suomi

Tapahtuman tallenne on vain jäsenten katsottavissa. Jos et ole vielä jäsen, liity sivun yläkulmasta!

Tekoälyteknologiat voivat auttaa vaikkapa tunnistamaan sairauksia aiempaa varhaisemmin, vapauttamaan rutiinityöstä aikaa ihmisten kohtaamiseen tai tunnistamaan ilmakuvista metsätuhojen merkkejä. Nämä ovat tekoälyn eettisiä mahdollisuuksia. Kuitenkin myös tekoälyyn liittyvät eettiset riskit ovat todellisia. Jos tekoälypohjainen chatbot antaa työttömälle työnhakijalle vääriä tai haitallisia neuvoja, kuka on vastuussa? Onko monimutkaista tekoälyratkaisua eettistä käyttää, jos emme ymmärrä, miten se toimii? 

Usein samoihin tekoälyratkaisuihin liittyy sekä huimia eettisiä mahdollisuuksia ja huolettavia riskejä. Siksi tekoälyn eettinen hyödyntäminen vaatii organisaatioilta nykyistä parempia valmiuksia puntaroida eettisiä kysymyksiä jäsentyneesti ja viedä päätökset kestävästi toiminnaksi. Siksi tässä teemaillassa tekoälyn etiikkaa lähestytään totuttua laajemmasta näkökulmasta: tekoälyn eettinen hyödyntäminen edellyttää paljon muutakin, kuin vain eettisiä ohjeistoja, tekoälyn säätelyä tai teknologisia ratkaisuja. 

Teemaillan sisältöjä: 

  • Perusta kuntoon: Mitä on tekoäly? Mitä on etiikka? Mitä on tekoälyn etiikka? 
  • Tekoälyteknologioiden eettinen erityisyys: tapausesimerkkejä tekoälyratkaisujen eettisistä epäonnistumisista ja hyvää edistävistä tekoälysovelluksista 
  • Tekoälyn hyödyntämisen case-esimerkkejä – etiikan näkökulma
  • Eettinen toimintakyky näkökulmana tekoälyn eettiseen hyödyntämiseen – työkaluja ja menetelmiä  

Luento-osuuden (n. 1h) jälkeen on aikaa kysymyksille, kommenteille ja keskustelulle.

Teemailta auttaa hahmottamaan, millaisia tekoälyyn liittyvät eettiset kysymykset ovat, ja miksi juuri tekoäly on teknologiana eettisesti erityislaatuinen. Teemaillasta saat ideoita siihen, miten tekoälyyn liittyviä eettisiä kysymyksiä tulee käsitellä. Erityisesti jos työskentelet tekoälyteknologioiden kehittäjänä tai vastaat niiden hankinnasta, saat oivalluksia siitä, miten etiikka nivotaan osaksi kehittämisprosesseja. 

Haluatko perehtyä teemaan syvällisemmin? Osallistu Askelmerkit tekoälyn etiikkaan -verkkovalmennukseen! Valmennus pidetään 29.4. - 29.6.2024.

Lue lisää valmennuksesta

Kouluttajina tässä webinaarissa toimivat: 

Seppänen Anna

Anna Seppänen

TT, toimitusjohtaja Anna Seppänen on Suomen harvoja liike-elämän ja organisaatioiden kehittämisen parissa toimivia eetikkoja. Anna sekä tutkii etiikkaa että on toimitusjohtajana ja omistajana CoHumans Oy:ssa, jossa hän on kehittänyt ja konsultoinut digitaalisten teknologioiden eettisyyttä vuodesta 2019. Anna auttaa sekä yksityisen että julkisen sektorin organisaatioita vahvistamaan eettistä osaamista ja löytämään arjen välineitä tekoälyn eettiseen hyödyntämiseen. Annan kanssa työskentelevät teknologioiden asiantuntijat kiittävät Annan kykyä tuoda syvät eettiset näkökulmat osaksi kehittämisprosessien arjen konkretiaa. 

Lehtimäki Pasi

Pasi Lehtimäki

TkT Pasi Lehtimäki on kokenut analytiikan, ohjelmistokehityksen ja johtamisen asiantuntija. Pasin keskeinen kiinnostuksen kohde on asiakas- ja ihmiskeskeisyyden kehittäminen datavarantojen ja tekoälyn avulla. Hän toimii asiantuntijana data- ja tekoälyliiketoiminnassa ja tekoälyn ja johtamisen kehittämisessä. Pasi on myös suosittu tekoälykoulutusten pitäjä. Hän työskentelee tällä hetkellä johtavana tekoälykonsulttina Goforella. 

 

 

Avainsanat: