Henkilöt pöydän ääressä tietokoneella

Sivutoiminen yrittäjyys ja kevytyrittäjyys

Yrittäjäksi voi päätyä montaa eri reittiä. Mikä sopisi sinulle parhaiten?

Yrittäjyyteen voi siirtyä toimimalla ensin sivutoimisena yrittäjänä tai kevytyrittäjänä palkkatyön tai opiskelun ohessa. Tutustu eri vaihtoehtoihin!

Sivutoiminen yrittäjyys

Noin kolme neljästä TEKin yrittäjäjäsenestä on sivutoimisia yrittäjiä. Kun harkitset sivutoimisen yrityksen perustamista, on syytä selvittää, mitä vaikutuksia sivutoimisella yrittäjyydellä on esimerkiksi verotukseen, tiettyihin sosiaalietuuksiin tai työttömyysturvaan.

Asiantuntijoidemme vinkit ovat jäsentemme käytettävissä ja ne löytyvät tästä, kun kirjaudut sivustolle. Jos et ole vielä jäsen, liity sivun yläkulmasta!

Kevytyrittäjyys

Jos teet pienimuotoista ja satunnaista laskutettavaa työtä, mutta et halua perustaa sitä varten omaa yritystä tai toiminimeä, on yksi mahdollisuus käyttää laskutuspalveluita. Laskutuspalveluiden kautta laskutettavaa työtä kutsutaan kevytyrittäjyydeksi.

Laskutuspalvelut hoitavat palvelumaksua vastaan paperisodan, kuten verot, vakuutusmaksut ja kirjanpidon, jolloin sinun ei tarvitse vaivata näillä mieltäsi.

Laskutuspalveluita on tarjolla erilaisia.

  • OP:n Kevytyrittäjä -palvelussa saat y-tunnuksen eli sinusta tulee ihan oikea yrittäjä.
  • UKKO Toiminimiyrittäjyys -palvelusta saat y-tunnuksen. UKKO Kevytyrittäjyys -palvelusta et saa y-tunnusta. Sitä kautta tehdyt työt kuitenkin tulkitaan esimerkiksi työttömyysturvamielessä yrittäjyydeksi, jolloin mahdollisessa työttömyystilanteessa nämä tulot vaikuttaisivat ansiosidonnaiseen päivärahaan alentavasti eli saisit niin sanottua soviteltua päivärahaa.

TEKin jäsenenä saat merkittäviä alennuksia laskutuspalveluista

 

Oppaita ja lisätietoa yrittäjyyden tueksi

Verkkovalmennuksia yrittäjille

Keskusteluja ja vertaistukea TEKin Yrittäjäklubissa