Joukko ihmisiä keskustelemassa, nauru, ilo, lounge

Oma arvomaailma

Omat arvosi vaikuttavat hyvinvointiisi myös työelämässä.

Meillä kaikilla on henkilökohtaisia, enemmän tai vähemmän tiedostettuja arvoja: asioita, joita pidämme erityisen tärkeinä. Omien arvojemme mukaiset teot ovat sisäisesti palkitsevia riippumatta siitä, seuraako tekemisestä ulkoisia palkkioita tai saammeko teoistamme muilta ihailua, arvostusta tai kehuja.

Oma elämäntyylisi sekä tavat, joilla teen urallasi valintoja ja työskentelet, heijastavat aina arvomaailmaasi. Kun oma toimintasi ja arvosi ovat sopusoinnussa, todennäköisesti tunnet, että elämä kokonaisuudessaan on hyvää, vaikka siihen sisältyisi myös haasteita ja vaikeampia asioita.

Jos toiminnan ja arvojesi välillä on sen sijaan epäsuhta, tulee tunne, että jokin on pielessä. Jos et esimerkiksi arvosta kovaa kilpailua työelämässä, mutta olet päätynyt hyvin kilpailuhenkiseen työympäristöön, olosi voi tuntua epämukavalta. Tai jos arvostat tiimityötä yli kaiken, ja teetkin jatkuvasti analyysejä yksin, työ ei todennäköisesti tyydytä sinua – et voi siinä hyvin, vaan kaipaat työkavereita ympärillesi.

Opettele tuntemaan omat arvosi

Mitä paremmin tiedostat omat arvosi, sitä paremmin osaat tehdä arvojesi suuntaisia tekoja, päätöksiä ja valintoja. Kun tiedät, mitä arvostat, huomaat ja pystyt helpommin tarttumaan sellaisiin työtilaisuuksiin ja mahdollisuuksiin, jotka sopivat juuri sinulle. 

Ajoittain on hyvä pysähtyä miettimään, millaisia arvoja valintojesi taustalla on ollut; ovatko ne omiasi, vai esimerkiksi ulkopuolelta omaksuttuja? Omia arvojaan on hyvä pysähtyä pohtimaan siksikin, että arvomme eivät yleensä pysy muuttumattomina läpi elämämme. Elämäntilanteesi sekä erilaiset tapahtumat ja kokemukset todennäköisesti vaikuttavat arvoihisi: siihen, mikä on sinulle pohjimmiltaan tärkeintä ja mihin haluat elämässäsi panostaa.

Uravalmentajiemme vinkit ovat jäsentemme käytettävissä ja ne löytyvät tästä, kun kirjaudut sivustolle. Jos et ole vielä jäsen, liity sivun yläkulmasta!

Arvot post-it lapuilla

Omia arvoja pohditaan myös TEKin tapahtumissa ja verkkovalmennuksissa

Jos arvojen työstäminen kiinnostaa, kannattaa tutustua esimerkiksi Bold by Design -verkkovalmennukseen tai Maailmanparannusforumiin. Ajankohtaiset valmennukset ja tapahtumat löydät tapahtumakalenterista. 

Siirry tapahtumakalenteriin