Vaasa

Vaasa

Tutustu Vaasaan teekkarikaupunkina.

Missä opiskellaan?

Vaasan yliopisto www.uva.fi

Åbo Akademi www.abo.fi/vasa

Yhteisöt

Vaasan yliopiston ylioppilaskunta http://vyy.fi

Åbo Akademis Studentkår www.studentkaren.fi 

Killat

Paikkakunnan top 3 –tapahtumat

1. Äänenawaus

 • Milloin? Wapun aikaan. Tapahtuma sijoittuu yleensä Vaasan Wappuputkinnon alkupuolelle ennen lukuisia sitsejä.
 • Kenelle? Kaikille opiskelijoille alasta riippumatta
 • Mitä tapahtuu? Illanviettoon kuuluu perinteisten sitsilaulujen lisäksi uusia tai muuten vaan vähemmän kuuluja sävellyksiä. Tapahtumassa on myös laulukilpailu, jossa kilpaillaan itse tehdyillä lauluilla eri kategorioissa. Tapahtuma on rento ja sen tarkoituksena on valmistella ihmisiä tulevaan wappurupeamaan.
 • Mikä on parasta? Uudet ja vähemmän kuullut laulut sekä ihmisten kekseliäisyys ja luovuus laulukilpailussa.

2. Eroottiset iltamat

 • Milloin? Wapun aikaan
 • Kenelle? Kaikille opiskelijoille alasta riippumatta
 • Mitä tapahtuu? Heti aamulla Rubbarit järjestävät Epäeroottisen aamubrunssin, joka on höystetty jallupainotteisella simalla ja mukavalla yhdessäololla. Illan tullen ja pimeyden laskeuduttua on aika järjestää itse Eroottiset iltamat. Iltamat sisältävät sitsit, jotka pyrkivät olemaan aina "hieman" tavallisia eroottisemmat. Sitsien teema vaihtelee fetisseistä toisiin. Sitsit ovat hyvin teekkaripainotteiset, mutta tapahtuma on aina tarkoitettu kaikille opiskelijoille alasta riippumatta. Sitsien jälkeen luvassa on usein muuta teemaan sopivaa viihdettä. Eroottiset ovat wapun yksi kohokohta.
 • Mikä on parasta? Wapun parhaat sitsit, teekkarihenkinen ilmapiiri ja huoleton meno.

3. Kansalliset Lumenveistot

 • Milloin? Tammikuussa (riippuen tietysti aina sää- ja lumitilanteesta)
 • Kenelle? Kaikille opiskelijoille alasta riippumatta
 • Mitä tapahtuu? Tapahtuma on mukavahenkinen ja nimensä veroinen: tarkoituksena on siis luoda upeaakin upeampi lumiveistos, jonka kanssa sitten kilpaillaan veistojen herruudesta. Tapahtuma on kerännyt paljon positiivista huomiota kaupungilta ja se antaa hyvän mielikuvan teekkareiden toimista.
 • Mikä on parasta? Ihmisten luovuus ja päivätapahtuman rentous.

Teekkarit Vaasassa

Vaasan teekkariporukka on melko pieni, mutta sitäkin aktiivisempi ja tiiviimpi.

Tutti ry:llä on oma peräkärrysauna, joka kiertää vuoden aikana useissa opiskelijatapahtumissa saunottaen juhlakansaa. Saunan voi nähdä esimerkiksi Lumenveistoissa ja vappuaaton piknikillä. 

Wapun ilosanomaa jakavat wappuradio Wapina ja wappulehti Wapina. Wappuradio Wapina on wapun parasta kuunneltavaa myös muidenkin kuin teekkareiden mielestä. Wappulehti Wapinan julkistaminen käynnistää ylioppilaskunnan viralliset wapputapahtumat. Wapinan toimituksesta vastaavat pikkuruskeat herrasmiehet eli Rubbarit, jotka tunnistaa ruskeista haalareista. Wappuna teekkarit kisailevat muiden alojen opiskelijoiden kanssa muun muassa mölkyn ja soudun parissa. Fuksien teekkarikaste järjestetään Vaasan kaupungintalon suihkulähteessä wapunpäivänä. Kasteen jälkeen tuoreet teekkarit viedään saunaan ja wappusillikselle. Wappupiknik nautitaan Hovioikeudenrannassa.

Haalarit Vaasassa ovat kaikilla opiskelijoilla (pääsääntöisesti) punaiset, opiskelualasta riippumatta. Tämä tuo hyvää yhtenäisyyttä yliopistolle.

Tutin omat sitsit, kuten lakinlaskijaiset ja pikkujoulusitsit, noudattavat teekkariperinteiden mukaista sitsikulttuuria, mutta muuten Vaasaan on vuosien varrella muotoutunut varsin omanlaisensa sitsikulttuuri. Laulut ovat tietysti tärkeässä osassa.

Vaasan yliopiston teekkarilakki noudattaa tuttua kuusikulmaista muotoa. Lakin vuoren värit ovat keltainen ja punainen. Kokardi on kultaista kapsyyliä muistuttava ja siinä on keskellä Vaasan lyhde. ÅA:ssa opiskelevat vaasalaiset teekkarit käyttävät samanlaista lakkia kuin Turun ÅA:ssa opiskelevat teekkarit sillä erolla, että vuori on VY:n teekkareitten tapaan punakeltainen.

VYY:n kuntanauhassa on kaksi väriä, keltainen ja punainen. Se on tarkoitettu kaikille ylioppilaskunnan jäsenille käytettäväksi akateemisissa tilaisuuksissa. Tutti ry:n ainejärjestönauhan pohjaväri on keltainen ja siinä on kaksi mustaa raitaa. Nauhaa saavat käyttää Tutti ry:n jäsenet akateemisissa juhlissa.

Takuuteekkari-hanke järjestää Vaasan teekkareille ensimmäisen opiskeluvuoden jälkeen mahdollisuuden kesätyöpaikkaan. Hanketta vetää Vaasan yliopiston teknillinen tiedekunta.