Uusiutuvaa energiaa partiokämpälle

|
Uutinen
Kuuntele

Lappeenrannan sähköteekkarit suunnittelivat partiolaisten eräkämpälle omavaraisen energiajärjestelmän.

Humaljärven partiokämpälle nousee kesän aikana aurinko- ja tuulivoimaan perustuva hybridijärjestelmä. Leiripaikka sijaitsee Lappeenrannasta noin 20 kilometriä etelään, Humaljärven takaselän etelärannalla.

– Tarkoituksena on tehdä energiajärjestelmästä omavarainen ja ympärivuotinen, koska kämpällä on toimintaa läpi vuoden, kertovat sähköteekkarit Perttu Suikkanen ja Ville Kenttämaa.

Kenttämaa ja Suikkanen suunnittelivat järjestelmän sähkötekniikan kandidaatintyönään. Hankkeen toteuttavat yhdessä Lappeenrannan teknillinen yliopisto ja partiolippukunta Lappeen Siniset.

154 kWh vuodessa

Kenttämaa ja Suikkanen suunnittelivat tuulivoimalaan tulevan järjestelmän, testasivat tuuligeneraattorin ja lautassäätimen toimintaa sekä laskivat erilaisia hävikkejä. Voimalan tuotto varastoidaan akustoon, joka kämpällä on jo valmiina. Itse tuuliturbiini mastoineen tilattiin tehdasvalmisteisena pakettina Kiinasta.

– Järjestelmän osalta päädyimme kaupalliseen ratkaisuun, jossa on kaksi säädintä: toinen toimii lataussäätimenä, joka siirtää energian akustoon ja estää akkujen ylilatautumisen ja toinen säädin toimii syväpurkaussuojana, etteivät akut pääse liian alhaiseen varaustilaan. Lisäksi valitun järjestelmän akkujännite on 12 volttia, joten siinä ei tarvitse käyttää erillisiä jännitteen alentajia, teekkarit kertovat.

Tehoa myllyssä on 600 wattia. Sen arvioitu vuosituotto on 154 kWh, josta 45 kWh syntyy kesäaikana ja loput 109 kWh talvikaudella. Laskelmien mukaan hävikit ovat lähes mitättömiä.

Teekkareiden mukaan tuulimylly tulee läheisen niemen kärkeen, johon tuulee joka suunnasta. Kenttämaa suunnittelee hankkivansa seuraavaksi aurinkopaneelit perheensä kesämökille Saimaan saareen.

Pienenkin mittakaavan tuulituotannossa on järkeä

Partiokämpän energiajärjestelmä tuottaa jatkossa sähköä yli tarpeen. Ylijäämäsähkö hyödynnetään pääsääntöisesti talvikaudella. Antti Erämo Lappeen Sinisistä pitää ratkaisua toimivana.

– Tuulituotanto pienessä mittakaavassa on erittäin järkevää. Sähkö on helppo varastoida akustoon ja kylmään aikaan ylijäämäsähköllä voimme lämmittää kämppää.

Lippukunnalle projektin tärkeimmät motiivit olivat turvallisuuden lisääminen ja vaikutukset ympäristöön.

– Asensimme kämpän ja saunarakennuksen katoille aurinkopaneelit vuonna 2012, mutta jo talvella 2013 huomasimme, että paneelien teho ei riitä talviajan käytössä lataamaan akkuja. Vaikka kynttilöiden ja öljylamppujen turvallinen käyttö kuuluvat partiolaisen perustaitoihin, partiotoimintaan liittyy myös aina tietynlainen ympäristön kunnioittaminen ja suojelu. Valon tuottaminen fossiilisella polttoaineella ei mielestäni ole mielekästä, jos tarjolla on ympäristöystävällisempiä vaihtoehtoja, Erämo kertoo.