Ulkomaalaiselle työnhaku on rankempaa

|
Uutinen
Kuuntele

Kansainvälisille opiskelijoille järjestetyssä uraillassa etsittiin keinoja osoittaa omat kyvyt suomalaisille työnantajille. Ainakin hymy auttaa.

Noin 200 kansainvälistä opiskelijaa tuli Aalto-yliopistoon Otaniemeen kuuntelemaan, miten Suomessa voi työllistyä. Hokkuspokkus-keinoja ei ollut tarjolla, mutta paljon pieniä vinkkejä.

Virallisen osuuden paneelikeskustelussa Suomeen työllistyneet varoittivat, että työllistyminen vaatii paljon aktiivisuutta ja lukuisia hakemuksia.

– Täytyy olla aktiivinen. Lähetin aina sähköpostia palkkauksesta vastaavalle. Ulkomaalaisen hakijan täytyy kertoa omista erityistaidoistaan, joita suomalaisilla ei ole, Koneella työskentelevä Ziwei Wang sanoi.

– Hakekaa kaikkea, mitä löydätte. Todennäköisyydet ovat teitä vastaan, Reddalilla työskentelevä Bernardo Clementino ohjeisti.

Myös Clementino muistutti, että ulkomaalaisen hakijan täytyy kertoa mahdollisille työnantajille sellaisista taidoista, joita suomalaisilla harvemmin on. Wang sanoi, että yksi hyvä keino erottua suomalaisista työnhakijoista on olla sosiaalinen – ja hymyilllä.

Verkostoidu ja tee töitä jo opiskeluaikana

Illan vinkeistä ehkäpä tärkeimmiksi nousivat verkostoituminen ja töiden tekeminen jo opiskeluaikana. TEKin uravalmentaja Heini Hult-Miekkavaara toi esiin, että TEKin opiskelijatutkimuksessa on selvinnyt, että kolmasosa opiskelijoista tekee lukukausien aikana säännöllisesti töitä. Työnantajat arvostavat erilaista työkokemusta. Oman alan työpaikan saaminen voi helpottua työkokemuksen ansiosta, kun opinnot alkavat olla loppusuoralla.

Clementino sanoi suoraan, että helpoin tapa ulkomaalaiselle opiskelijalle työllistyä on lopputyön kautta.

– Lopputyöntekijää palkatessa työnantajien ei tarvitse sitoutua pitkäksi aikaa. Lopputyöntekijä sen sijaan saa mahdollisuuden näyttää taitonsa.

“Iso parannus viime vuodesta”

Amir Meirbekov ja Radek Tomsu olivat viime vuonnakin vastaavassa tilaisuudessa. Heidän yhteinen mielipiteensä on, että tilaisuus oli tänä vuonna huomattavasti edellisvuotta parempi.

– Jokaisesta esityksestä sai jotain irti, Meirbekov sanoi.

Tomsun mielestä oli hyvä, että TEKin toimintaa esiteltiin yleisestikin lyhyesti. Tomsu kiitteli myös esitystä, jossa käytiin lyhyesti läpi erilaisia yritysmuotoja.

Sekä Meirbekov, Tomsu että Misha Mishin olivat sitä mieltä, että paras anti illassa oli lopun paneelikeskustelu, jossa Suomessa opiskelleet ja valmistuneet kertoivat, kuinka he työllistyivät, ja mikä oli auttanut heitä.

  • TEK, TAKU (taide ja kulttuurialan ammattijärjestö) ja Suomen Ekonomit olivat mukana järjestämässä My Career in Finland -tilaisuutta 1.12. yhdessä Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan kanssa.

TEKin koulutuspoliittinen asiamies Pirre Hyötynen (vas.) ja TEKin uravalmentaja Heini Hult-Miekkavaara My Career in Finland -tapahtumassa 1.12.

Lue myös artikkeli: