Tuotekehitystä ja tulevaisuuden haistelua
Mika Uusi-Pietilän mielestä edunvalvonta on TEKin olemassaolon oikeutus.
Mika Uusi-Pietilä aloitti TEKin Tampereen alueasiamiehenä työelämän mullistuksen kynnyksellä. 1990-luvun alku oli aikaa, jolloin Tampereella ajettiin alas Tampellan tehdas ja diplomi-insinööristä tuli työmarkkinoilla asteittain niin sanottu tavallinen työntekijä.
– Siirryin alueasiamieheksi suoraan ylioppilaskunnan pääsihteerin tehtävästä. Laman paukahtaessa päälle sain kuulla monia tekkiläisten elämäntarinoita ja pääsin kertomaan, miten järjestö voi aidosti auttaa. Sain tuolloin olla mukana luomassa nykyään Uratehtaana tunnettua työllistymishanketta. Alueen yritykset tulivat perin tutuiksi, Uusi-Pietilä muistelee.
Uusi-Pietilän mukaan nyt on menossa toisenlainen murrosvaihe.
– Työn kuva sirpaloituu. On enemmän pätkätyötä, osa-aikatyötä ja yrittäjämäistä suhtautumista työhön ja erityisesti organisaatioon, missä työtä tehdään. Verkostomaisessa työyhteisössä kukaan ei voi omia lopputulosta omakseen. Kaikkien pitää voida luottaa siihen, että kukin tekee oman osansa.
– Myös ihmiset itse haluavat muutakin kuin tasaista painamista kahdeksasta neljään, kuukaudesta toiseen. Tämä edellyttää myös erilaista edunvalvontaa.
Uusi-Pietilä vertaa tilannetta neljänkymmenen vuoden taakse, jolloin ammattikunnan etuja alettiin ajaa työmarkkinoilla koulutuspoliittisen ja teknologiapoliittisen vaikuttamisen rinnalla.
– Edunvalvonta on TEKin olemassaolon oikeutus. Meidän pitää haistaa, minkälaista edunvalvontaa tulevaisuudessa tarvitaan. Totuus on, että emme tiedä. Nyt selvitetään, mitä palveluja työmarkkinoille tulevat tarvitsevat. Pitää myös olla valmis siihen, että arvaukset eivät välttämättä osu oikeaan. Tämä ei eroa mitenkään yrityksen tuotekehityksestä.
Uusi-Pietilä tietää, mistä puhuu. Vaikka hän puhkuu vastavalitun valtuutetun intoa, hänellä on pitkä kokemus yrittäjyydestä ja lähes kaikista mahdollisista TEKin luottamustoimista. Parhaiten Uusi-Pietilä tunnetaan pitkäaikaisena Yrittäjyysvaliokunnan puheenjohtajana, TEKin Yrittäjäklubin perustajana ja Tampereen Teknillisen Seuran puheenjohtajana.
Uusi-Pietilä on tiiviisti mukana tekemässä uusia yrittäjäpalveluja tekkiläisille.
– TEKin ei tarvitse tuottaa niitä kaikkia. Kuntakin järjestää kuntalaisten palvelut, mutta ei sen tarvitse niitä itse tuottaa. Yrittäjäjäsenille palvelut kanavoidaan TEKin Yrittäjäklubin kautta. Näin he kokevat, että kannattaa olla jäsen.