Toroidion haluaa jokaiseen liikennevälineeseen

|
Uutinen
Kuuntele

Sähköauton alusta asti suunnitellut ja prototyypiksi asti rakentanut Toroidion haluaa tarjota ratkaisujaan kaikille.

Toroidionin perustaja Pasi Pennanen päätti 8-vuotiaana haluavansa isona suunnitella autoja. Tosin kun opettaja tätä asiaa pieneltä Pennaselta kysyi, pyysi hän päivän miettimisaikaa. Kotiin päästyään Pennanen kysyi isältään, että mitä se on mitä eräs isän ystävä teki. Isä kertoi hänen olevan teollisuusmuotoilija.

– Elettiin 70-lukua. Opettaja ei tiennyt, mitä sellainen tekee, Pennanen kertoo TEK-lehden haastattelussa.

Viimeiset neljä vuotta Pennanen on elänyt unelmaansa. Hän on yhdessä noin 15 henkilön tiimin kanssa suunnitellut ja rakentanut sähköauton prototyypin alusta loppuun asti.

– Suunnittelimme omat osat, omat tietokoneet, omat komponentit, oman moottorin… Kaiken akusta eteenpäin vetoakselille.

Akkuja Toroidion ei sentään ole lähtenyt suunnittelemaan. Ideana on, että käyttäjä voi käyttää autossa minkälaisia akkuja hän haluaa.

Hetki ennen haastattelua Pennasen kanssa on Slushin lavalla ollut sähköveneyritys Candelan perustaja Gustav Hasselskog. Hän muistutti, että parhaillaan sadat startupit pyrkivät miettimään, kuinka akut saadaan tehokkaammiksi ja pienemmiksi.

Visiona kaikki liikennevälineet

Vaikka Toroidion on ollut paljon julkisuudessa sähköautonsa kanssa, tämä ei oikeastaan ole Pennasen lopullinen visio. Toroidionin tarkoituksena on, että heidän suunnittelemansa osat ja ratkaisut voitaisiin myydä kaikkiin autoihin. Tai ei oikeastaan pelkästään autoihin, sillä Pennanen havittelee osuutta kaikista motoroiduista liikennevälineistä.

Tällä markkinalla on Pennasen mukaan tällä hetkellä 300 miljoonaa kulkuvälinettä.

Toroidionista kuitenkin rakennetaan ensin pieni erä massavalmisteisia autoja. Näillä autoilla pääsee lujaa, sillä Toroidon 1MW tuottaa 1 341 hevosvoimaa.

Pennanen on julkisuudessa aiemmin kertonut, että hän haaveilee osallistuvansa autolla Le Mansin 24 tunnin kilpailuun. Päätöstä kilpailuun osallistumisesta ei ole vielä tehty, mutta silmien kiillosta voi päätellä, että kiinnostus on enemmän kuin kovaa.

– Meillä on jo kuskit.

Australialaisyritys pitsasi itsensä voittoon

Slushin yksi loppuhuipennuksista oli Slush 100 -pitsauskilpailun finaali.  Kilpailuun haki eri puolilta maailmaa lähes tuhat startupia, joista kansainvälisten sijoittajien raati valitsi mukaan sata lupaavaa alkuvaiheen [seed-stage] yritystä. Niiden joukosta valittiin Slushin aikana neljä finalistia: Velmenni, PlugSurfing, Astro Digital ja CareMonkey.

Jokainen finalisti sai viisi minuuttia aikaa vakuuttaa yleisön, sijoittajat sekä kilpailun viisi tuomaria: Ilkka Kivimäen Inventuresta, Mike Chalfen Mosaic Venturesista, Mattias Ljungmanin Atomicosta, Fred Destinin Accelista sekä Jaakko Salmisen FiBANista.

Voittajaksi selvisi CareMonkey, joka sai palkinnoksi 650 000 euron sijoituksen. Palkintosumman takana olivat Evli Pankki, FiBANin bisnesenkelit ja joukko yksityissijoittajia.

Australialaisen CareMonkeyn pitsasi voittoon toimitusjohtaja Troy Westley. CareMonkey on sähköinen järjestelmä, joka automatisoi terveyteen, ensiapuun ja erilaisiin lupa-asioihin liittyvän tiedon keräämisen.

Westley kertoi, että CareMonkey-järjestelmää voidaan hyödyntää esimerkiksi kouluissa sekä oppilaiden vanhempien että opettajien näkökulmasta. Opettajat näkevät järjestelmästä nopeasti oppilaan ensiapuyhteyshenkilöt ja vaikka allergiat. Vanhemmille luvan antaminen lapsen osallistumisesta esimerkiksi koulun retkelle helpottuu. Paperien pyörittely vähenee. Hädän hetkellä opettaja voi kännykällä tarkistaa CareMonkeysta ensiapua tarvitsevan oppilaan tiedot, jotta osaa antaa oikeaa informaatiota ambulanssikuskeille.

Koulujen lisäksi CareMonkeytä voi hyödyntää esimerkiksi urheiluseuroissa ja eilaisilla leireillä.

Slush 100 -kilpailua käytiin molempina Slush-päivinä ja finaali järjestettiin torstai-iltapäivällä 11.12. Viime vuonna kilpailun voitti Enbrite.ly, joka tarjoaa internet-liikenteen hallintapalveluja.

Teksti: Katariina Rönnqvist

  • Oletko jo vastannut TEKin Slush-kyselyyn startupien ja Suomen tarvitsemasta osaamisesta? Kysely on auki sunnuntaihin 15.11. saakka: www.tek.fi/en/slush-skills-poll