Osaatko kertoa mitä osaat?

|
Uutinen
Kuuntele

Oman osaamisensa pohtiminen auttaa näkemään omat kykynsä kirkkaammin.

Tekniikan akateeminen osaa kertoa omasta osaamisestaan samalla alalla työskenteleville varsin ymmärrettävästi. TEKin kyselyn mukaan yli 90 prosenttia arvelee selvittävänsä oman osaamisensa kollegalleen ihan näppärästi.

Mutta muille omassa työtehtävässä tarvittavan osaamisen selittäminen ei tunnukaan yhtä helpolta: liki 25 prosenttia piti sitä jo vähän vaikeana ja 15 prosenttia oli sitä mieltä, että omasta osaamisesta kertominen sujuu huonosti.

Hankalinta se oli vastavalmistuneille ja ikääntyneille. Parhaiten oman osaamisensa osaavat pukea sanoiksi noin 35-vuotiaat tekniikan akateemiset, joille on kertynyt jo kokemusta, mutta toisaalta myös opinnot ovat vielä tuoreessa muistissa.

– Uraa jo tehneellä vaikeudet voivat johtua yksinkertaisesti siitä, että tekniikka ja terminologia ovat vuosien saatossa muuttuneet. Kertyneestä kokemuksesta on siinä tapauksessa vain opeteltava kertomaan tämän päivän termeillä, TEKin aikuiskoulutusasiamies Sanja Mursu arvioi.

– Vastavalmistuneilla hankaluudet johtuvat taas työkokemuksen puutteesta. Työelämän tilanteet ja bisnessanasto eivät ole vielä tulleet tutuiksi.

CV ei saa olla retroa

Yksikönjohtaja Sari Taukojärvi TEKin Urapalveluista kannustaa ottamaan aikaa oman osaamisensa pohtimiseen.

– Moni hahmottaa oman osaamisensa linkittyneenä nimenomaan tietyn työnantajan tiettyihin työtehtäviin. Osaamisessa on kuitenkin paljon yleispätevää, joka on sovellettavissa laajemmin. Sen hoksaaminen vaatii usein hieman miettimistä, Taukojärvi sanoo.

– Jos kuitenkin haluaa hakea tai joutuu hakemaan aivan uudenlaisia työtehtäviä, on tärkeää nähdä, mihin kaikkeen oma kokemus ja kompetenssi soveltuu.

Käytännössä osaamisen hahmottamista auttaa CV:n aktiivinen päivittäminen. Perinteinen CV-tyyppinen dokumentti kannattaa laatia ikään kuin oman työuransa yhteenvedoksi, vaikka rekrytointitilanteissa käyttäisikin yritysten CV-tietokantoja tai sosiaalista mediaa. CV:stä on hyötyä esimerkiksi kehityskeskusteluun valmistauduttaessa.

– Kirjaa ylös, mitä teet töissä, kenen kanssa, mitä olet saanut aikaan, mitkä ovat keskeiset työvälineet ja verkostot tai yhteistyökumppanit sekä koulutukset ja kurssit. Mieti myös, missä roolissa olet toiminut, miten suurista budjeteista, henkilöstöstä ja asioista olet vastannut, Taukojärvi neuvoo.

Päivitykset kannattaa tehdä säännöllisin väliajoin.

– On paljon helpompaa käyttää CV:n päivittämiseen tunti puolen vuoden välein kuin koettaa kerran viidessä tai viidessätoista vuodessa palauttaa mieleen työssä tehtyjä asioita. Tarvittavien lukujen ja päivämäärien löytäminen voi olla jälkikäteen lähes mahdotonta, ja pitkän uran aikana muutkin oleelliset yksityiskohdat voivat hämärtyä mielessä, Taukojärvi muistuttaa.

Hän kehottaa myös tarkistamaan sanaston. CV:ssä terminologian pitää olla tätä päivää ja markkojen euroja.

– Jos CV:n päivittäminen tuntuu työläältä, jätä se hetkeksi ”lepäämään” ja palaa työn pariin tovin kuluttua uudelleen. Etäisyyden oton jälkeen teksti voi syntyä helpommin, Taukojärvi vinkkaa.

CV:n päivittämisestä itseluottamusta

Ajantasaista CV:tä ja kykyä kertoa suullisesti omasta osaamisestaan tarvitaan monessa tilanteessa.

– Usein arvellaan, että esimies tuntee alaisensa läpikotaisin, tietää tämän kyvyt ja taidot. Tosiasiassa esimiehet ehtivät useimmiten keskittymään vain toimenkuvan vaatimiin asioihin, Mursu muistuttaa.

– Kehityskeskustelussa ei siis kannata pitää kynttiläänsä vakan alla, vaan tuoda meriittinsä selkeästi esiin.

Osaamisesta kertomisen taitoa tarvitaan luonnollisesti myös asiakasyhteyksissä.

– Asiakas vakuuttuu asiantuntemuksestasi vasta, kun osaat tuoda osaamisesi ymmärrettävästi esille.

Uran tiukoissa paikoissa oman osaamisensa esittäminen voi olla työpaikan pitämisen tai saamisen kannalta ratkaisevaa.

– Kun projektit ja pomot vaihtuvat, organisaatiomuutokset yllättävät tai yt-neuvottelut jylläävät, kysytään taitoa tuoda julki kykynsä ja taitonsa.

Parasta on kuitenkin se, että oman osaamisensa pohtiminen, siihen paneutuminen ja sen kirjaaminen auttavat jokaista näkemään kykynsä kirkkaammin.

– Ammatillinen itsetuntemus ja -luottamus kasvavat. Huomaat ehkä sopivasi nykyistä suurempiin saappaisiin, Mursu kannustaa.

 

3 hyvää syytä pitää CV ajan tasalla

1. Ole valmiina uuteen tehtävään. Voit saada soiton rekrytoijalta tai törmätä unelmapaikkaan netissä – koska tahansa. 
 
2. Suunnittele uraasi. Pidä huoli osaamisestasi ja markkina-arvostasi. Katso CV:täsi sillä silmällä. Mitä kaikkea osaatkaan! 
Vai puuttuuko jotain?
 
3. Ennakoi muutos – se voi tulla pyytämättä ja yllättäen. Yt:t ovat tätä päivää. Hyvätkin tyypit voidaan irtisanoa. 
 

 

TEK tukenasi urasuunnittelussa 

 
 
Kaikki tämä ja paljon muuta:
 
 
CV-klinikka – CV- ja työhakemusohjeet.
Oma ura – tukea urasuunnitteluun.
Urawebinaarit – voit osallistua koulutuksiin omalla koneellasi.
Haastatelusimulaattori – harjoittele hyviä vastauksia TEKin videotyökalulla.
 

Lähde: Osaamisen kehittämisen kysely 2014.