Muutos ei tule enää koskaan olemaan niin hidasta kuin nyt

|
Uutinen
Kuuntele

Nokian ja Teknologiateollisuuden hallitusten puheenjohtaja Risto Siilasmaa passittaisi suomalaiset päättäjät tekoälyn maanpuolustuskurssille.

Pitkän linjan teknologiavaikuttaja Risto Siilasmaa haluaa herätellä suomalaisia päättäjiä. Teknologia kehittyy parhaillaan hurjaa vauhtia, osittain eksponentiaalisesti. Kehitykseen on reagoitava heti ennen kuin se on liian myöhäistä.

– Ihmisille on tyypillistä, että tunnistamme trendejä, mutta reagoimme niihin liian myöhään, Siilasmaa totesi Tech Day Finland -seminaarissa tänään 5.4.

Esimerkkinä Siilasmaa nosti esiin 2006 konkurssiin menneen Kodakin. Yhtiö, joka oli itse keksinyt korvaavan teknologian, ei nähnyt kehityksen suuntaa.

– Oli helposti ennustettavissa, että digitaalisen kameran laatu tulee ylittämään filmikamerat, jolloin siihen olisi voinut varautua. Sen sijaan vuosituhannen vaihteessa Kodak päätti, että se ei panosta digitaaliseen teknologiaan, koska sillä on niin mahtava asema valokuvapaperimarkkinoilla.


Päättäjät tekoälyn maanpuolustuskurssille

Samanlaisia muutoksia on käynnissä parhaillaan monessa eri suunnassa. Siilasmaan mukaan olemme polun alussa esimerkiksi e-kaupan ja ohjelmistojen kehityksessä.

Tekoäly kehittyy eksponentiaalisesti, koska se perustuu laskentatehon lisääntymiseen. Valtaosa tuotekehityspanoksista tulee suuntautumaan juurikin tietotekniikan kehitykseen.

Tämä mullistaa kaikki elämän osa-alueet aina lainsäädännöstä alkaen. Siilasmaa passittaisi kaikki päättäjät tekoälyn maanpuolustuskurssille.

– Tekoäly on kuin musta laatikko, josta voi tulla sekä hyviä että huonoja päätöksiä. Siksi sen ymmärtäminen on tärkeää.

Erityisen huolestunut Siilasmaa on siitä, että juuri nyt pitäisi panostaa entistä enemmän tutkimukseen ja tuotekehitykseen. Sen sijaan suunta on ollut aivan päinvastainen.

Kun 2009 t&k-menot bkt:stä olivat 3,75 prosenttia, viime vuonna ne olivat laskeneet jo 2,8 prosenttiin.


Insinööriopintoihin enemmän tietoturva-asioita

Kiihtyvä muutosvauhti vaatii myös koulutukselta aivan uudenlaisia ominaisuuksia. Siilasmaan mukaan kaikessa insinöörikoulutuksessa pitäisi opettaa enemmän tietoturva-asioita.

– Verkkoon pääsee tulevaisuudessa miljardien porttien kautta. Kaikkien järjestelmän kehittäjien pitäisi huomioida tietoturvan näkökulma paremmin.
 

Katso Risto Siilasmaan haastattelu. Video: Tekniikka&Talous

Kehysriihessä tarvitaan korjausliikkeitä

Suomen innovaatiokone ei ole vielä rikki, vaan monet maat käyttävät sitä esimerkkinä. Tosin nyt pitää paikata rahoitusta sieltä, joista on viime vuonna leikattu kaikkein eniten, kiteytti Tekesin pääjohtaja Pekka Soini.

– Suomi on ollut huippua yritysten ja yliopistojen välisessä yhteistyössä. Nyt tarvitaan lisää julkista rahaa stimuloimaan tätä, Soini sanoi. 

TEKin lisäksi monet tahot ovat peräänkuuluttaneet, että hallituksen tulee lisätä kehysriihessä panostuksia tutkimukseen ja tuotekehitykseen. Osastopäällikkö Ilona Lundström työ- ja elinkeinoministeriöstä sanoi, että valmistelussa on muutoksia.

– Nyt valmistellaan sellaista uudistusta, että yritystukia voitaisiin suunnata paremmin yritysten uudistumista edistävään suuntaan. On eri asia, millaisia päätöksiä sitten tehdään.

Lundströmin mukaan myös keskikokoisten yritysten kasvuun on tulossa uusia lääkkeitä.

TEKin hallituksen puheenjohtaja Marjo Matikainen-Kallström ja Lundströmin ihmettelivät, miksi Suomessa tehdään jatkuvasti uusia rakennemuutoksia, kun pitäisi uudistaa. Ennakkoluulottomuutta peräänkuulutti myös VTT:n toimitusjohtaja Antti Vasara.

– Suomen suurin vaara on keskinkertainen ajattelu. Nyt tarvitaan rohkeutta ja riskinottoa. Valtion rahoja pitää panostaa uusiin asioihin ja uskaltaa myös epäonnistua, Vasara sanoi ja sai aikaan päivän ensimmäiset aplodit.

Katso Antti Vasaran haastattelu. Video: Tekniikka&Talous

Katso Pekka Soinin Haastattelu. Video: Tekniikka&Talous


Tech Day Finland -seminaarissa jaettiin Suomalainen Insinöörityöpalkinto. Lue lisää palkitusta hormonikierukasta.

Lue myös artikkelit:

Artikkelin otsikko korjattu 5.4.2017 klo 19.20.