Kirjava tusina

|
Uutinen
Kuuntele

TEKin uusi hallitus on sekoitus poliittista kokemusta, tiukkaa työmarkkinaosaamista ja tuoretta voimaa.

TEKin valtuusto valitsi keskuudestaan uuden hallituksen uudelle kolmevuotiskaudelle. Puheenjohtajana jatkaa Marjo Matikainen-Kallström

DI Jaakko ”Jaska” Okkonen tuo hallitukseen pohjoista näkökulmaa. Okkonen tuntee Oulun seudun ja yritysmaailman työskenneltyään vuosia näköalapaikalla Oulun kauppakamarin toimitusjohtajana. Kokeneen hallitusammattilaisen mukaan hallituksen tehtävänä on raportoida valtuustolle ja varmistaa, että toimisto toteuttaa strategiaa.

– Pitää muistaa minkä pöydän alla jalat ovat, kenen parasta edistetään. Hallituksen on käytävä keskustelua strategiasta, jotta toiminnan perusolettamukset ovat kohdallaan muuttuvassa tilanteessa.

Otaniemen kasvatti, tekniikan tohtori Jyrki Kasvi työskentelee TIEKEn tutkimus- ja kehitysjohtajana. Kasvi on poliittisella urallaan ehtinyt toimia muun muassa kansanedustajana, Vihreiden varapuheenjohtajana ja Espoon kaupunginvaltuuston puheenjohtajana. Kasvi tunnetaan tietoyhteiskunta-asiantuntijana ja bloggaamisen ja sosiaalisen median pioneerina.

Tavan vuoksi ei enää liitytä liittoon

Valtakunnan ykkösteekkari Markus Karppanen tuskin jää hallituksessa opiskelijoiden huomaamattomaksi kiintiöjäseneksi. Raamikas tietotekniikan opiskelija ei ujostele tuoda esiin opiskelijoiden näkemyksiä nimekkäässäkään seurassa. Karppanen on teekkarivaliokunnan puheenjohtaja Tampereelta.

– Tarvitaan tuoreita näkökulmia, jotta nuoret haluavat jatkossakin kuulua ammattijärjestöön. Palveluiden kautta pitää tuoda vastavalmistuneelle selväksi mitä he saavat jäsenyydestä. Meidän on myös toistettava sitä viestiä, että kukaan muu toimi tekniikan äänitorvena yhteiskunnassa, Karppanen sanoo.

Myös TEKin Nuoria edustava DI Jussi Vesala haluaa tehdä TEKistä entistä houkuttelevamman nuorille aikuisille.
– Tavan vuoksi ei enää liitytä ammattijärjestöön. Jäsenelle ja potentiaaliselle jäsenelle pitäisi olla hyvin selvää mitä jäsenmaksulla saa.

Vesala edustaa hallituksessa tuoretta näkemystä, hän on vastavalittu valtuutettu Helsingistä. Vesala työskentelee konsulttina IT-yritys Reaktorissa.  Hänellä on opiskeluajoiltaan kokemusta TEKin teekkarivaliokunnasta.

TEKin on löydettävä uusi identiteetti

DI, Lotta Forssell toiminut TEKin luottamustehtävissä jo kahdenkymmenen vuoden ajan. Kokoomuksen valtuustoryhmää edustavalla Forssellilla on työuraltaan harvinainen yhdistelmä kokemusta luottamusmiehenä, yrittäjänä, kuin johtajanakin. Luottamusmiehenä olen kokenut, miten asiat työpaikoilla järjestetään. Pienilläkin asioilla voi vaikuttaa esimerkiksi siihen, millä ehdoilla yt-neuvotteluissa asiat ratkaistaan.

– Olen hallituksessa uudistamassa TEKiä yhdessä muiden kanssa. TEK ei ole vielä muuttanut tarpeeksi viestintäänsä ja palveluitaan vastaamaan jäsenten työelämässä kohtaamien muutosten määrään ja rajuuteen.

DI Petri ”Pepi” Takala on optimisti, jonka mukaan jokainen on vastuussa itsestään, mutta myös ympärillä olevistaan. TEKin strategiatyössä kunnostautunut Takala on valmis radikaaleihinkin muutoksiin, jotta TEK pysyy yhteiskunnan muutoksessa mukana. TEKin on löydettävä uusi identiteettinsä kokeilemalla, ei pohdiskelemalla. Entinen pitkän linjan nokialainen edistää työkseen Suomen kilpailukykyä. Hallitustyössä Takala hankki kannuksensa opiskelijaedustajana jo 1995.

Monivuotinen aktiivi Mikko Seppäläinen tuntee TEKin toiminnan läpikotaisin. Hänellä on 12 vuoden kokemus TEKin tärkeimmistä luottamustehtävistä hallituksen jäsenenä ja valtuuston puheenjohtajana. Kauniaisista kotoisin oleva Seppäläinen haluaa TEKin vaikuttavan erityisesti elinkeinopolitiikkaan ja koulutuspolitiikkaan. Seppäläisen valtuustoryhmä on Yhtenäinen teekkarihenki ja TEK.

Åbo Akademin kasvatti DI Kimmo Leveelahti tuo hallitukseen yrittäjänäkökulmaa. Teknologiayrittäjä Leveelahden mukaan on ymmärrettävää että TEK ei ole ”natiivisti yrittäjäjärjestö”. Hänen mukaansa TEKillä riittää työsarkaa muuntautua ihmisten muuttuneita uria monipuolisemmin ymmärtäväksi järjestöksi. Leveelahden mielestä insinöörikunnan on lisättävä panostaan yhteiskunnalliseen keskusteluun siitä, mihin Suomi panoksensa laittaa. Kaarinalaisen Leveelahden valtuustoryhmä on ruotsinkielinen TFiFarna.

Konkreettisinta edunvalvontaa

FM Piri Harjulla on parhaillaan työn alla Länsimetron kalliorakennussunnittelu. Harju on kolmannen kauden valtuutettu iTyön valtuustoryhmästä. Hänellä on vankka kokemus työmarkkinaedunvalvonnasta luottamusmiehenä ja Yksityisen sektorin valiokunnan jäsenenä.

– Pitkällä aikajänteellä tavoitteenamme on vaikuttaa työehtosopimuksiin ja lainsäädäntöön. Nykytilanteessa on kuitenkin tärkeintä, että palvelut ovat kunnossa kun jäsenet tarvitsevat tukea esimerkiksi yt-tilanteessa tai työsuhteeseen liittyvissä asioissa, Harju sanoo.

DI Jari Nummikoski on nähnyt luottamusmiehenä niin hyviä kuin huonojakin aikoja. Kansanvälistä näkökulmaa Nummikoski on hankkinut Eurooppalaisen yritysneuvoston Nokiassa ja NSN:ssä. Nummikosken mukaan työehtosopimusten mukanaan tuomat palkankorotukset ovat TEKille kaikille sitä konkreettisinta edunvalvontaa. Näissä väännöissä  Nummikoski on ollut YTN teknologiateollisuuden taustaryhmässä.

DI Kirsi Kaasinen on ollut TEKin toiminnassa mukana valtuustossa, valiokuntatyössä hallituksessa. Hän on ollut pitkään luottamusmiehenä ja teknologiateollisuuden työmarkkinaedunvalvonnassa tiukoissa väännöissä. Työkseen Kaasinen johtaa kansainvälisiä projekteja metallurgisessa teollisuudessa.

– Tavoitteeni TEKin toiminnassa on varmistaa tekkiläisille parhaat työurat edistämällä erityisesti ammatillista edunvalvontaa, Kaasinen sanoo.

Kirsi Kaasinen onnitteli valtuuston puheenjohtajaksi valittua Hannu-Matti Järvistä (Yhtenäinen TEK ja teekkarihenki).

Otetaan kantaa!

Valtuusto valitsi uudeksi puheenjohtajakseen Hannu-Matti Järvisen. Valtuuston varapuheenjohtajaksi valittiin kokoomuksen Kimmo Koskinen. Järvinen TEKin tietotekniikan professori Tampereen teknillisellä yliopistolla. Hän vastaanotti kukat ja puheenjohtajan nuijan Martti Tiurilta, joka nuiji kokouksen käyntiin valtuuston vanhimpana.

Järvinen haluaa kehittää valtuuston toimintaa entistä osallistavampaan suuntaan ja tiivistää valtuuston ja hallituksen välistä keskusteluyhteyttä. Valtuutetut voivat tehdä aloitteita, mutta ideoiden esittämiseen tarvittaisiin joku muukin, interaktiivisempi tapa, Järvinen pohtii.

Järvinen kannustaa insinöörikuntaa osallistumaan hanakammin yhteiskunnalliseen keskusteluun valtuustosalin ulkopuolella. Tekniikan ammattilaiset eivät ole kovin aktiivisia keskustelijoita, siksi julkista keskustelua tekniikasta käyvät pitkälti muut kuin me. Otetaan kantaa, Järvinen usuttaa.

 hallituksen jäsenet

 henkilökohtaiset varajäsenet

Marjo Matikainen-Kallström, puheenjohtaja (Kokoomus)Ari Anttila, varapuheenjohtaja 
Kirsi Kaasinen, 1. varapuheenjohtaja (iTyö)Timo Huhtaluoma (Keskusta)
Petri Takala, 2. varapuheenjohtaja (Yhtenäinen TEK ja Teekkarihenki)Mika Uusi-Pietilä (Yhtenäinen TEK ja Teekkarihenki)
Lotta Forssell (Kokoomus)Pekka Riiali (Kokoomus)
Jaakko Okkonen (Kokoomus)Johanna Ahopelto (Kokoomus)
Piri Harju (iTyö)Timo Nyman (Kokoomus)
Jari Nummikoski (iTyö)Anu Vaari (iTyö)
Mikko Seppäläinen (Yhtenäinen TEK ja Teekkarihenki)Ville Lahtinen
Jussi Vesala (TEKin Nuoret)Jyri Vuorinen (TEKin Nuoret)
Jyrki Kasvi (Vihreät)Minna Kilpala (Vihreät)
Kimmo Leveelahti (Tfifarna)Sari Viljanen (Tfifarna)
Markus Karppanen (opiskelijat)Sauli Viinamäki (opiskelijat)

Lue myös uutiset: